Afbeelding
Nando Eskes

Toekomst ARTBASE Ede in handen provincie

1 mei 2023 om 19:00 Politiek World Food Center en Experience

EDE De toekomst van ARTBASE Ede ligt (financieel) in handen van de provincie Gelderland. Zoveel is duidelijk uit een voortgangsrapportage van het Edese college aan de gemeenteraad. ARTBASE is min of meer verweven met het World Food Center, waarbij de provincie ook een voorname financier is. Volgens de wervende tekst van de organisatie is ARTBASE een ,,beleving over Helene Kröller-Müller en haar unieke leven en verzameling.”

Een high tech multimediaal museum voor een breed hedendaags publiek. Helene (1869-1939) was een van de eerste vrouwen die een grote kunstcollectie bij elkaar bracht, met Vincent van Gogh als absolute publiekstrekker. Het concept voor ARTBASE gaat uit van een vaste tentoonstelling, gebaseerd op de drijfveren van Helene, gecombineerd met wisselexposities.

DRIE JAAR GELEDEN

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat de gemeenteraad instemde met de voorgestelde richting en aanpak voor de culturele invulling van de linkervleugel van de Frisokazerne. Precies één jaar geleden nam de raad kennis van het masterplan. Op papier wordt een fraaie toekomst voorzien. ,,Bezoekers worden ondergedompeld in een multimediale ervaring die de zintuigen prikkelt en mensen raakt. De verbinding wordt gemaakt naar hedendaagse kunstenaars en verzamelaars en stelt hun drijfveren centraal.”

Er wordt gedacht aan een laagdrempelig project met interactieve installaties, workshops, educatieve programma´s en bijzondere verzamelingen. Verwerkelijking van ARTBASE wordt, evenals dat met het World Food Center op het gebied van voeding het geval is, gezien als een ,,waardevolle bijdrage aan het regionale culturele landschap.”

FONDSEN

Er moeten fondsen worden geworven om ARTBASE mogelijk te maken. Op basis van een onderzoek wordt een streefbedrag van één tot 2,5 miljoen euro genoemd en daarbij wordt gedacht aan bestaande fondsen, Vriendenloterij, particulieren en bedrijven. Daarbij zal een provinciale bijdrage voor instellingen een belangrijke overweging zijn. Er moet een stichting worden opgericht die de fondsen gaat werven en ARTBASE later ook gaat exploiteren. Er wordt bij aangetekend dat er een onzekere slagingskans is wat fondsenwerving betreft en daarom is een ruime marge in de prognose aangehouden.

Het Edese college laat weten dat een bijdrage van de provincie van cruciale betekenis is om ARTBASE van de grond te laten komen. ,,Het concept is door de provincie gezien als vernieuwend en als een waardevolle aanvulling voor het culturele aanbod. Maar het bleek dat de provincie geen toezeggingen kon doen voor cofinanciering.” De provinciale cultuursubsidies blijken niet toereikend te zijn voor de benodigde investeringen voor ARTBASE en vanwege de provinciale verkiezingen wilde men geen toezeggingen doen. Die verkiezingen zijn achter de rug, BBB werd veruit de grootste in Gelderland. 

BREDERE CONTEXT

Een belangrijk signaal vanuit Arnhem is om ARTBASE te beoordelen in een bredere context. ,,Ede gaat de komende jaren fors groeien in omvang en inwonersaantal. Maar Ede wil niet alleen woningen bouwen. Om de mooie en leefbare stad te blijven die het nu is, wil Ede het stedelijke voorzieningenniveau mee laten groeien en het aanbod op gebied van cultuur, sport, recreatie en mobiliteit de komende jaren versterken.” De boodschap is helder: Ede moet geen forensenstad worden en ARTBASE wordt gezien als een prominente factor in de brede context van de stedelijke ontwikkeling. De opening staat gepland voor het tweede kwartaal van 2026, nu de fondsen nog.