Tamara Goedhuis is al twee jaar werkzaam als boa in Nijkerk: ,,Elke dag leer ik weer wat meer."
Tamara Goedhuis is al twee jaar werkzaam als boa in Nijkerk: ,,Elke dag leer ik weer wat meer." Marit Bos

Tamara (21) is boa in Nijkerk: ‘Accepteren en doorgaan is onderdeel van je werk’

2 mei 2023 om 16:33 Mensen Tips van de redactie

NIJKERK Wie nieuwsgierig is naar het werk van een politieagent, ambulancemedewerker, boa of brandweerman kan donderdag 4 mei meer over deze beroepen leren. In skatepark Paasbos wordt een Meet & Greet georganiseerd waar iedereen welkom is om meer te weten te komen over deze functies. Ook Tamara Goedhuis (21) zal aanwezig zijn. Zij is al twee jaar werkzaam als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in Nijkerk.

Waarom ze boa wilde worden? Daar moet Goedhuis even over nadenken. ,,Ik vond het altijd leuk om mensen te helpen en ik wilde geen kantoorbaan. Ook wilde ik graag buiten werken. Bij het ROC kon ik kiezen voor de opleiding voor beveiliging of handhaving. Uiteindelijk koos ik voor het laatste.” Na haar opleiding werkte ze eerst een halfjaar in Amsterdam, daarna kwam ze in Nijkerk terecht. 

Ik vond het altijd leuk om mensen te helpen en ik wilde geen kantoorbaan

Haar dag begint bij het doornemen van de meldingen die burgers gemaakt hebben. ,,Ik bel na of ga even langs om te kijken wat het probleem is”, vertelt Goedhuis. ,,Ook surveilleer ik door Nijkerk. Dan kijk ik wat opvalt. Dit heeft onder andere te maken met parkeren, maar dat is een klein onderdeel van mijn takenpakket.” Goedhuis heeft ook toezichthoudende bevoegdheden over de alcoholwet. ,,Zo controleer ik vergunningen van horecagelegenheden, maar let ik er ook op dat er geen alcohol wordt geschonken aan minderjarigen. Als dat gebeurt, kunnen wij daartegen optreden.”

ACCEPTEREN EN DOORGAAN

Het werk is niet altijd makkelijk, laat Goedhuis weten. ,,We worden jaarlijks getoetst en getraind. Het op peil houden van je kennis kost tijd. Maar ik houd enorm van het stukje wetskennis dat je leert, en hoe je dat in de praktijk kunt toepassen.” Nare situaties maakt ze soms ook mee. ,,Het is soms heel heftig om te zien wat de leefomstandigheden zijn van mensen bij wie ik langs ga. Dan woont er bijvoorbeeld iemand met kinderen in een heel smerig huis. Ik kom ook niet altijd langs met goed nieuws, soms krijgen mensen een bekeuring. Dat raakt me, want dan is het te zien dat ze het al moeilijk hebben. Gelukkig kan ik vanuit de gemeente wel zorgen voor de juiste hulpverlening.” 

Goedhuis is nuchter ingesteld, daardoor kan ze dergelijke situaties wel relativeren. ,,Op zo’n dag sta ik er even bij stil, maar dan ga ik de volgende dag weer verder. Er zijn genoeg andere meldingen waar ik naartoe moet. Ik praat er ook over met collega’s. Het hoort bij het werk: je moet accepteren en doorgaan.”


Tamara maakt soms ook moeilijke situaties mee: ,,Het hoort bij het werk: je moet accepteren en doorgaan.” Foto: Marit Bos.

Voor Goedhuis zitten er ook veel mooie kanten aan haar werk: ,,Elke dag leer ik weer wat meer. Ik ontmoet veel mensen en voer iedere dag andere gesprekken. Ook heb ik veel verschillende soorten casuïstieken. Ik kan van alles tegenkomen, en als ik iets niet weet zoek ik het zelf uit. Dat vind ik heel leuk om te doen.”

Een boa is flexibel, je hebt namelijk hele wisselende tijden en je moet je goed aan kunnen passen

MEET & GREET

De Meet & Greet is bedoeld zodat iedere inwoner van Nijkerk de mensen achter de hulpdiensten kan ontmoeten. ,,Iedereen mag langskomen en vragen stellen”, vertelt Goedhuis. ,,Jongeren vinden het bijvoorbeeld leuk om een steekwerend vest aan te trekken van de politie of ze mogen met de brandweerauto meekijken. Als een burger tegen iets aanloopt of een vraag heeft, kunnen wij meteen uitleg geven of helpen.”

In het boa-team van Nijkerk is op dit moment ruimte voor twee boa’s en een coördinator. Wat zijn volgens Goedhuis de belangrijkste eigenschappen voor een boa? ,,Een boa is flexibel, je hebt namelijk hele wisselende tijden en je moet je goed aan kunnen passen. Verder ben je ook sociaal, je gaat veel in gesprek met mensen. Als laatste moet je ook doorpakken wanneer het nodig is. Al deze eigenschappen maken het werk van de boa heel tof. Wie interesse heeft kan zich trouwens melden bij onze recruiter Erkan Dinc. Het zou mooi zijn als ons team binnenkort weer compleet is.”