'Wedstrijd verliep soepel voor fans'

22 november 2022 om 11:21

DEN HAAG (ANP) Fans hebben maandagavond weinig problemen ondervonden rond de eerste wedstrijd van Oranje op het WK. "Ons beeld is dat alles soepel is verlopen. Tijdens de wedstrijd waren er geen incidenten, de sfeer was goed en gemoedelijk", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Ook voor en na de wedstrijd waren er volgens het ministerie geen problemen. "De Fanwalk naar het stadion toe verliep goed, er waren geen opstoppingen om binnen te komen en iedereen was er op tijd. Het openbaar vervoer was aan de drukke kant, maar er waren geen problemen of opstoppingen."

Het Nederlands elftal speelt vrijdag weer. Dan is Ecuador de tegenstander. Volgende week dinsdag is de laatste groepswedstrijd, tegen gastland Qatar. Als Oranje zich plaatst, is de achtste finale op 3 of 4 december. Het ministerie heeft nog een paar adviezen voor mensen die de komende wedstrijden willen bijwonen. "De airco in het stadion staat flink aan, dus goed om een vestje mee te nemen", raadt een woordvoerder aan.


NS beschermde personeel te weinig tegen gevaarlijke
stof chroom-6

DEN HAAG (ANP) Medewerkers van NS-werkplaatsen zijn jarenlang onvoldoende beschermd geweest tegen blootstelling aan de gevaarlijke stof chroom-6. Zij lopen daardoor een verhoogd risico op ernstige ziekten als kanker, longziekten en allergieƫn. Tot die conclusie komen onderzoekers van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

President-directeur van NS Wouter Koolmees noemt de uitkomsten van het onderzoek "uitermate pijnlijk". Het spoorbedrijf stelt per direct een schaderegeling open voor eventuele gedupeerden of nabestaanden. Koolmees biedt medewerkers en oud-medewerkers zijn excuses aan voor "het leed, de onzekerheid en het verdriet" dat het bedrijf heeft veroorzaakt. "We hebben hierin als bedrijf gefaald", zegt Koolmees.


Nederlandse serie Kabam! wint Emmy

NEW YORK (ANP) De Nederlandse productie Kabam! van IJswater Films is in de prijzen gevallen bij de International Emmy Awards, de beste tv-programma's die buiten de Verenigde Staten zijn gemaakt. De prestigieuze prijzen werden maandagavond (Amerikaanse tijd) voor de 50e keer uitgereikt. De kleuterdramaserie was genomineerd in de categorie Kids: Live-Action.

In de KRO-NCRV-serie staat angst bij kinderen centraal. In tien korte verhalen komt elke keer een andere leerling uit de klas van meester Mo (Idriss Nabil) langs met een eigen angst. De serie wil laten zien "dat iedereen wel eens bang is", en dat er vaak wel een oplossing voor te verzinnen is. Kabam! is geregisseerd door Elisabeth Hesemans. De serie nam het tijdens het gala op tegen producties uit Singapore, Australiƫ en Mexico. De uitreiking vond plaats in het Hilton Midtown Hotel in New York.