Docent Agnes Jacobs aan het werk. Door taallessen op en over het werk leren werknemers beter Nederlands te spreken.
Docent Agnes Jacobs aan het werk. Door taallessen op en over het werk leren werknemers beter Nederlands te spreken. Taalschool Veluwe

'Aanvragen vanuit [het hele land']

22 november 2022 om 10:40

In eerste instantie stond Taalschool Veluwe voor een voldongen feit. Coördinator Gertjan Buitink: ,,Het doet nog steeds pijn dat de gemeente Nijkerk ervoor gekozen heeft om de inburgeringscursussen bij de gemeente Amersfoort onder te brengen. We kunnen er tegenaan blijven schoppen, maar dat haalt niets uit, al krijgen we regelmatig de vraag van statushouders waarom ze niet hier hun inburgeringscursus kunnen volgen. De gemeente heeft een besluit genomen en daar moeten we mee leven.” 

Taalschool Veluwe was hierdoor genoodzaakt een andere weg in te slaan, om toch te kunnen blijven bestaan. Nog steeds maken groepen statushouders gebruik van de inburgeringscursussen van de taalschool, maar dit zijn cursisten die nog onder de oude wet vallen. Alle statushouders die onder de nieuwe wet vallen moeten naar Amersfoort. ,,Ik denk dat we in de tijd dat wij bestaan zeker zo’n 250 mensen de Nederlandse taal hebben geleerd.” 


TAALPROBLEMEN Buitink heeft vroeger in de productie gewerkt en heeft een groot netwerk in die branche opgebouwd. Van twee bedrijven uit zijn netwerk kreeg hij het verzoek om taalcursussen te geven aan werknemers. Door de krapte op de arbeidsmarkt worden momenteel veel medewerkers van buiten Nederland ingezet. ,,Deze ondernemers liepen tegen taalproblemen aan die werknemers ondervinden op de werkvloer. Zij hebben ons gevraagd daar iets op te verzinnen.”

Samen met de voormalige directeur van Bibliotheek Nijkerk, Roel Zuidhof, en dankzij steun van Vluchtelingenwerk Nijkerk, is een cursus tot stand gekomen die op maat gemaakt kan worden voor een bedrijf. ,,Veel werknemers komen uit een land waar ze vandaan zijn gevlucht, maar het kunnen ook werknemers zijn die laaggeletterd zijn en taal- of schrijfproblemen hebben. Wie een eerste opleiding heeft gehad in het Nederlands, kan zich niet automatisch redden op een werkvloer. Zeker als je met specifieke werkzaamheden te maken hebt waarvan je van sommige onderdelen het Nederlandse woord niet kent.”


SNEL WEER KWIJT Dankzij een subsidie van de landelijke organisatie Tel mee met Taal kon de taalcursus worden ontwikkeld. Deze is van grote toegevoegde waarde, vindt Buitink: ,,Als je een inburgeringscursus hebt gehad, maar geen vervolg neemt of krijgt, dan kom je er niet. Het is hetzelfde als dat wij naar Spanje verhuizen, een Spaanse cursus volgen, maar gewoon Nederlands blijven praten. Dan raak je het snel weer kwijt.”

VEEL WINST Samen met het bedrijf worden de doelen voor de cursisten opgesteld. ,,We begeleiden nu medewerkers van een bedrijf dat in de vleesverwerking zit. Zij vinden hygiëne en regels heel belangrijk. Maar een bedrijf in de metaalindustrie vindt het weer belangrijk dat werknemers genoeg kennis van de Nederlandse taal hebben om de machine goed te kunnen bedienen. Ook bij ploegendiensten is de Nederlandse taal heel belangrijk, omdat werknemers een overdracht moeten kunnen doen.”

Nu de eerste taalcursussen bijna afgelopen zijn, ziet Buitink al veel winst. ,,Dankzij het leren van de Nederlandse taal kunnen werknemers doorstromen naar andere functies. Soms kunnen ze zelfs een leidinggevende functie krijgen als ze het in zich hebben. De krapte op de arbeidsmarkt wordt heel erg onderschat. Ik ken bedrijven waar de productie stil is komen te staan omdat ze geen mensen hebben. Twee bedrijven in Nijkerk zijn zelfs geswitcht naar Engels als voertaal op de werkvloer. De animo voor onze taalcursussen is enorm. Dit jaar deden al tien bedrijven mee en voor volgend jaar hebben zich al twaalf bedrijven zich aangemeld.” 


UITZENDKRACHTEN Taalschool Veluwe is recent een samenwerking aangegaan met uitzendbureau Djops in Nijkerk, om ook uitzendkrachten die moeite hebben met Nederlands de taal te leren. ,,We geven hen nu eveneens taalcursussen, zodat ze beter gepresenteerd kunnen worden bij bedrijven en zodat ze de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen in Nederland.”

Voor de taalcursussen gaan docenten bij bedrijven op bezoek. Van Elburg, Nieuwegein, Zeewolde tot Nijkerk. ,,We krijgen zelfs al aanvragen vanuit Eindhoven”, vertelt Buitink trots. De taalschool is ook in gesprek met vier Barneveldse bedrijven. ,,Het concept slaat erg aan. Bij een bedrijf in Zeewolde werken we met drie groepen en zijn we dus de hele dag aanwezig.”


MEER DURF Agnes Jacobs is docent NT2. Ze ziet tijdens de taalcursussen de werknemers groeien. ,,Ze gaan vooruit in het spreken van Nederlands en ze hebben ook meer de durf om te taal te spreken. In een evaluatie schreef een medewerker dat hij sinds de cursus ook met zijn Nederlandse collega’s praat. Die waren verbaasd dat hij al een beetje Nederlands kon. Anderen geven aan meer contact te hebben met hun collega’s. Belangrijk voor de taalcursus is wel dat de deelnemers ook Nederlandse collega’s hebben. Je moet Nederlands om je heen horen, anders wordt de drempel om Nederlands te praten hoog.” 

Voordat ze met een taalcursus begint, maakt Jacobs foto’s op de werkvloer. Die foto’s gebruikt ze in haar lessen. ,,We bespreken die foto’s samen. Ik laat deelnemers dan in het Nederlands vertellen over een machine of een detail daarvan, waardoor hun woordenschat vergroot. Ik heb al eens bij een bedrijf een rondleiding gekregen van mijn cursisten en dat deden ze ook in het Nederlands. Het is een hele creatieve manier van taalcursussen geven.” 

Motivatie is een grote pijler tijdens de cursus. Jacobs: ,,Als mensen de motivatie hebben om beter Nederlands te spreken, dan gaan ze er echt voor.” Buitink vult haar aan: ,,Een hele grote groep mensen is echt niet in Nederland om achterover te hangen en te profiteren van een uitkering. Ze willen verder en een baan hebben waarin ze kunnen groeien. Het is daarom belangrijk om een goede klik te hebben met een bedrijf. Als je dan ook nog goed kunt communiceren, heb je een win-winsituatie.”