Staphorst

22 november 2022 om 09:29

Gemeente: 'Onderzoek naar eigen handelen rond geweld intocht'

(ANP) De gemeente Staphorst heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar het handelen van de gemeente rond de bedreigingen en het geweld tegen demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en medewerkers van Amnesty International. Burgemeester Jan ten Kate zegt de agressie rond de sinterklaasintocht afgelopen zaterdag te veroordelen. "De beelden, waaronder die van medewerkers van Amnesty International die werden belaagd, hebben diepe indruk op mij gemaakt", aldus de burgemeester.

Zaterdag was er een confrontatie tussen KOZP en zwart geschminkte tegendemonstranten. De politie sprak eerder onder meer van ernstige bedreigingen en veel geweld door relschoppers. De auto met daarin waarnemers van Amnesty International werd belaagd door de anti-KOZP-demonstranten. Ten Kate zegt contact te hebben gehad met Amnesty International hierover.


Urk

Burgemeester: 'Kleine groep jongeren drukt schandestempel op ons mooie dorp'

(ANP) Een kleine groep van zo'n honderd jongeren drukt een "schandestempel" op Urk door "nare ellende" te veroorzaken. Die groep relschoppers bestaat hoofdzakelijk uit 13- en 14-jarigen. Dat zegt burgemeester Cees van den Bos van Urk maandag in een verklaring over de rellen en de onrust die zaterdagavond in het dorp ontstonden.

Van den Bos vindt "dat het niet zo kan zijn dat Urkers het imago van het mooie dorp laten kapen". De burgemeester benadrukt dat de onrust op Urk telkens wordt veroorzaakt door een kleine groep jongeren, terwijl het merendeel van de 11.000 jonge inwoners van het dorp er niets mee te maken heeft. Hij hoopt dat jongeren elkaar gaan aanspreken, blijkt uit zijn reactie.

Volgens Van den Bos stak de rellende groep onder andere vuurwerk af op een auto van toezichthouders. Agenten werden bekogeld met bierflessen en zwaar vuurwerk. De toon van de groep was erg agressief, aldus de burgemeester.


Arnhem/Beusichem

OM vervolgt man voor zeer zware vuurwerkbom

(ANP) Het Openbaar Ministerie vervolgt een 31-jarige man uit de gemeente West-Betuwe voor het laten ontploffen van een zeer zware vuurwerkbom in het centrum van Beusichem, tijdens de laatste jaarwisseling. Na uitvoerig onderzoek hield de politie behalve deze man ook twee mannen uit de gemeente Buren aan, maar tegen hen is er niet genoeg bewijs op tafel gekomen. Het OM seponeert de zaken tegen dit tweetal.

De bom ontplofte op De Markt van Beusichem en beschadigde een groot aantal omliggende woningen en historische panden.