'Goed gesprek over afgelaste Sinterklaasoptocht in Hoevelaken'

22 november 2022 om 09:27

HOEVELAKEN De organisator van de Sinterklaasactiviteit in Hoevelaken en de gemeente hebben maandag met elkaar contact gehad over de optocht die vrijdag 18 november zou plaatsvinden. Burgemeester Gerard Renkema verbood de optocht, omdat er geen vergunning was aangevraagd. 

,,Er is een goed gesprek geweest. We vinden het beiden erg vervelend hoe het is gegaan; vooral voor de kinderen was het een teleurstelling”, aldus burgemeester Renkema. Dat laat de gemeente Nijkerk weten in een persbericht.

De organisatoren hebben begin 2022 hun plannen in het gemeentehuis toegelicht. ,,Het was hun bedoeling een kleinschalige Sinterklaasactiviteit te organiseren. De gemeente gaf toen aan dat voor een beperkte activiteit geen vergunning nodig is. Recent besloten de organisatoren alsnog een intocht te organiseren. Dit omdat de intocht van de ‘echte’ Sinterklaas dit jaar in Hoevelaken niet doorging.’’

Vrijdagmorgen werd de intocht van Sinterklaas op Facebook gezet. ,,Toen wij ‘s middags van de plannen hoorden, hebben wij via de politie aangegeven dat deze groter opgezette Sinterklaasactiviteit helaas niet kon doorgaan”, aldus Renkema. 

,,Bij een grotere activiteit heb je een vergunning nodig. Zaken als veiligheid, eventuele verkeersmaatregelen en begeleiding moeten namelijk goed geregeld zijn en dat was op zo’n korte termijn niet meer te regelen”, stelt de burgemeester.


'Jaarlijkse sluiting Kroondomein Het Loo juridisch niet goed onderbouwd'

APELDOORN De jaarlijkse sluiting van Kroondomein Het Loo is juridisch niet goed onderbouwd, stellen deskundigen in het onderzoeksjournalistieke tv-programma Zembla. Zo is koning Willem-Alexander door het kabinet jarenlang ten onrechte ‘vruchtgebruiker’ van Kroondomein Het Loo genoemd. Sinds 2018 zegt het kabinet dat de koning op grond van zijn positie als vruchtgebruiker over de sluiting van het landgoed gaat.

,,Het is juridisch gezien een bende", stelt emeritus-hoogleraar notarieel recht Martin Jan van Mourik. 

De ministeries van landbouw, natuur en voedselkwaliteit en algemene zaken geven na vragen van Zembla toe dat het gebruik van de term vruchtgebruik niet klopt en helaas tot ‘onduidelijkheid’ heeft geleid. Wel houdt het kabinet vol dat het geen invloed kan uitoefenen op de sluiting.

Kroondomein Het Loo werd in 1959 door toenmalig koningin Wilhelmina geschonken aan de Staat. De afspraken rondom die schenking zijn vastgelegd in de zogenoemde Schenkingsakte en de Wet op het Kroondomein. Zembla vroeg meerdere deskundigen op het gebied van notarieel recht de akte en de wet te bestuderen. Er is namelijk onduidelijkheid over de vraag wie er gaat over de jaarlijkse sluiting in de periode tussen september en december.