New York

22 november 2022 om 11:13

Bloomberg: ook cryptodienstverlener Genesis staat op omvallen

(ANP) In de nasleep van het faillissement van cryptobeurs FTX staat nu ook leenkantoor voor crypto's Genesis op omvallen. Het bedrijf dat crypto's voor langere periodes uitleent aan andere bedrijven heeft moeite financiering te vinden voor zijn leendivisie. Volgens ingewijden waarschuwt het bedrijf potentiƫle investeerders dat het misschien faillissement moet aanvragen, als er niet snel een oplossing wordt gevonden, meldt persbureau Bloomberg.

Genesis heeft de afgelopen dagen gezocht naar minstens 1 miljard dollar aan vers kapitaal, aldus de bronnen. Er zou onder andere gesproken zijn over een eventuele kapitaalinjectie van cryptobeurs Binance. Maar tot een overeenkomst is het nog niet gekomen. De jacht naar financiering werd versneld door een liquiditeitscrisis bij de geldschieter na de plotselinge ineenstorting van FTX, een van 's werelds grootste cryptobeurzen.

Genesis stopte met het doen van aflossingen kort nadat het op 10 november onthulde dat het 175 miljoen dollar had vaststaan op een FTX-rekening. Genesis meldt in een verklaring aan Bloomberg dat er geen plannen zijn om op korte termijn een faillissement aan te vragen. "Ons doel is om de huidige situatie minnelijk op te lossen zonder de noodzaak van een faillissementsaanvraag. Genesis blijft constructieve gesprekken voeren met schuldeisers", zo valt te lezen.

Genesis wordt als belangrijke speler in de cryptomarkt nauwlettend in de gaten gehouden als graadmeter voor de sterkte van de sector. Het is een van de cryptokredietverstrekkers die direct onder druk is komen te staan na een langdurige daling van de prijzen van tokens en meerdere faillissementen in de sector. 


Rotterdam

10-puntenplan om stikstofvertraging energietransitie te voorkomen

(ANP) De energietransitie moet niet vertragen als gevolg van de stikstofproblemen. Om die reden komen sectorpartijen, waaronder de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), met een reeks voorstellen om dat te voorkomen. Ook al omdat de energieplannen volgens de planschrijvers uiteindelijk bijdragen aan het voorkomen van stikstofuitstoot.

In het tienpuntenplan staat onder andere dat er direct begonnen moet worden met het verminderen van de uitstoot van stikstof in de omgeving van Natura2000-gebieden. Daarmee wordt er ook stikstofruimte gecreƫerd voor bijvoorbeeld het afgeven van bouwvergunningen, aldus het plan. Om de vaart erin te houden moet dit deel van het plan worden losgekoppeld van de integrale aanpak.

Verder pleiten de initiatiefnemers, waaronder ook energiebedrijven, het Havenbedrijf Rotterdam en Netbeheer Nederland, voor een gebiedsgerichte aanpak. Ook zou voor energieprojecten op meerdere vlakken een uitzondering moeten gelden wat betreft vergunningverlening.