Amsterdam

22 november 2022 om 09:33

Onlineshoppers moeten betrouwbaarheid webshops beter controleren

(ANP) Consumenten zouden voordat ze online een aankoop doen eerst de betrouwbaarheid van de webshop moeten controleren. 

Dat kan bijvoorbeeld door de reviews van de webshop te checken en dan pas te bestellen. Via een speciale campagne die dinsdag is gelanceerd hopen de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Consumentenbond, het Europees Consumenten Centrum (ECC), de Fraudehelpdesk en het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie shoppers bewuster te maken van de risico's.

Bij de organisaties regent het meldingen van consumenten die een onlineaankoop doen en daarna tegen problemen aanlopen. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat de helft van de consumenten afgelopen jaar een probleem had met een onlineaankoop. Deze werd bijvoorbeeld later dan beloofd geleverd of was iets mis met de producten. In sommige gevallen werd niets ontvangen of het verkeerde product.

Problemen met onlineaankopen staan bij alle genoemde organisaties in de top drie van meldingen of aangiftes. "Veel problemen die we zien, zijn te voorkomen als consumenten vooraf de webshop checken", aldus de ACM. Consumenten kunnen zelf al een hoop problemen voorkomen door vooraf de reviews te controleren. Op de website van de politie kunnen ook meldingen en aangiftes tegen bepaalde webwinkels worden gecheckt.


Den Haag

D66: geef ondernemers gratis inzicht in hun CO2-uitstoot

(ANP) Ondernemers moeten als het aan D66 ligt gratis inzicht kunnen krijgen in de hoeveelheid CO2 die zij uitstoten. Dat kan hen helpen bij het bepalen welke stappen zij het beste kunnen zetten om te verduurzamen, denkt Tweede Kamerlid Romke de Jong.

"Klanten verwachten steeds meer van ondernemers dat zij duurzaam produceren", zegt De Jong. "En ondernemers willen dat ook, maar weten soms niet waar ze moeten beginnen." De D66'er denkt dat het ondernemers kan helpen als zij precies weten waardoor de uitstoot wordt veroorzaakt.


DREMPEL Er zijn al organisaties die dat voor ondernemers in kaart brengen. Maar zo'n berekening kost al gauw een paar honderd euro. Dat is voor veel kleine ondernemers een drempel en die wil D66 graag wegnemen. "Met een gratis CO2-berekening zien ondernemers in één oogopslag hoe ze schoner kunnen worden en hun energierekening omlaag kunnen brengen."

De Tweede Kamer gaat dinsdag en woensdag in debat met het kabinet over de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor 2023. Het gaat dan onder meer over steun voor ondernemers in verband met de hoog opgelopen energieprijzen, maar ook over verduurzaming en energiebesparing.