Vlaanderen sluit alle vestigingen van crèche

22 november 2022 om 10:58

Vergunningen van nog eens
vier vestigingen ingetrokken

KEERBERGEN (ANP/BELGA) Vlaamse autoriteiten hebben per direct de vergunning van nog vier vestigingen van kinderdagverblijf Mippie en Moppie ingetrokken. 


Vorige week werd in Keerbergen nabij Mechelen al een crèche van de keten gesloten na een melding, met foto, over een kind dat in zijn slaapzakje met ducttape was vastgebonden aan het bed. 

Het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK) werd daarna voor nader onderzoek ingeschakeld. "Na bijkomende klachten" worden nu ook de vier andere locaties gesloten.

De vijf vestigingen van Mippie en Moppie zijn verspreid over Keerbergen en Zemst. Ze kunnen in totaal 137 baby's en peuters opvangen. De zaken blijven dicht tot een definitieve uitspraak over de situatie in de crèches volgt. Het is niet bekend om welke nieuwe klachten het gaat.

Vlaanderen wordt al geruime tijd opgeschrikt door wantoestanden in de kinderopvang. Het overlijden van een baby aan hersenletsel dit voorjaar was een dieptepunt in een serie incidenten. 

Eerder deze maand kwamen nieuwe wantoestanden naar buiten in een crèche waar kinderen onder meer voor straf met hun hoofd in een toiletpot werden geduwd.