De Japanse premier Fumio Kishida.
De Japanse premier Fumio Kishida. EPA/Narong Sangnak

Japan: onderzoek naar Moonsekte

22 november 2022 om 10:21

Mogelijk banden met premier Kishida  

TOKIO (ANP/RTR) De Japanse regering is vanochtend begonnen met een onderzoek naar de Verenigingskerk, ook wel bekend als de Moonsekte. De kerk wordt ervan beschuldigd nauwe banden te hebben met de regeringspartij van premier Fumio Kishida.


De regering geeft de kerk tot 9 december de tijd om vragen te beantwoorden over haar financiƫn en organisatie, zei de Japanse minister van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie Keiko Nagaoka vanochtend tijdens een persconferentie. Een rechtbank moet op basis van de uitkomsten van het onderzoek vervolgens bepalen of de Verenigingskerk haar speciale wettelijke status mag behouden. Mogelijk raakt de kerk onder meer de belastingvrijstelling kwijt die het als geregistreerde religieuze
organisatie nu nog krijgt.

De nauwe banden tussen de Moonsekte en leden van de regeringspartij kwamen aan het licht nadat oud-premier Shinzo Abe in juli werd doodgeschoten tijdens een verkiezingsbijeenkomst. De vermoedelijke moordenaar koesterde wrok jegens de ex-premier vanwege diens veronderstelde banden met de Verenigingskerk. Zijn moeder zou door donaties aan de kerk in financiƫle problemen zijn gekomen. De verdachte beschuldigde Abe van het promoten van de Moonsekte.

Uit intern partijonderzoek bleek in september dat 179 van de 379 parlementsleden van de regerende Liberale Democratische Partij (LDP) in Japan contacten onderhouden met de Verenigingskerk. Zeventien van hen kregen zelfs verkiezingshulp van de religieuze organisatie.