'Extra vertraging door nieuwe inzichten'

22 november 2022 om 11:14

p 1

De eerstgenoemde verkeersstroom moet met een nieuw viaduct over de afslag Amersfoort-Ede heen worden geleid. Gemeld werd dat er waarschijnlijk in 2024 een ontwerp-projectbesluit zou worden genomen. Dat gebeurt nu dus niet eerder dan 2026.


En dat jaartal is nog omgeven door onzekerheden, benadrukken de betrokken ministers. ,,Het gaat om indicatieve planningen”, schrijven zij. ,,Gerechtelijke procedures en nieuwe inzichten leiden immers tot onzekerheid en kunnen extra vertraging veroorzaken.” De stikstofeffecten blijven de infrastructurele projecten in Nederland achtervolgen. ‘Hoevelaken' en de A1/A30 moeten dan wel met grote prioriteit worden aangepakt, het is de vraag of de infrastructurele projecten in Nederland in de vorm kunnen worden gerealiseerd zoals ze zijn gepresenteerd, schrijven Harbers en De Jonge. Dit hangt samen met de uitspraak van de Raad van State, eerder deze maand, over de bouwvrijstellingen.


Het Rijk had voor bouwprojecten een vrijstelling opgetuigd met betrekking tot stikstof, maar de rechter veegde die van tafel. Harbers en De Jonge verwachten dat dit ,,grote gevolgen gaat hebben voor de aanleg en instandhouding van spoor- en wegennetwerken, en daarmee de bereikbaarheid, ontsluiting van woningen, verkeersveiligheid en waterveiligheid. Mogelijk kunnen projecten niet meer in de beoogde vorm doorgaan of komen ze (tijdelijk) stil te liggen. Daarnaast kan de uitspraak leiden tot een heroverweging van de indicatieve planningen.” 

Dit omdat er waarschijnlijk meer vraag zal zijn naar de inzet van stikstofexperts, die Nederland bepaald niet rijk is.