New York

22 november 2022 om 10:41

VN-Veiligheidsraad verdeeld over raketlancering
Noord-Korea

(ANP/AFP/RTR) De Verenigde Staten en andere leden van de VN-Veiligheidsraad hebben maandag de lancering van een intercontinentale raket door Noord-Korea veroordeeld, maar een officiƫle verklaring van het machtige orgaan bleef zoals verwacht uit omdat China en Rusland die tegenhielden. De Verenigde Staten hadden om krachtige actie gevraagd en reageerden fel op de "obstructie".

De VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en India behoorden tot de landen die de lancering van de raket die 200 kilometer van de Japanse kust landde "sterk veroordelen". Een ballistische raket van dit type zou potentieel het Amerikaanse vasteland kunnen raken. "Dit betekent een ernstige escalatie en vormt een ondubbelzinnige bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid." Eerder deze maand beschuldigde Washington Beijing en Moskou er al van Noord-Korea tegen verdere straffen te willen behoeden. "Noord-Korea handelt straffeloos door het gebrek aan actie van de Veiligheidsraad", staat in de verklaring die China en Rusland maandag niet wensten te tekenen. De Chinese VN-ambassadeur Zhang Jun zei dat China wel bezorgd is over de "opwaartse spiraal" van spanning en confrontatie op het Koreaanse schiereiland, maar volgens hem moet de Veiligheidsraad Pyongyang niet altijd veroordelen of onder druk zetten. Washington zou voorstellen moeten doen om tegemoet te komen aan de "legitieme zorgen" van Noord-Korea. De vertegenwoordiger van Rusland zei dat de raketproeven een gevolg zijn van de militaire oefeningen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

Het communistische regime in Pyongyang heeft dit jaar meer raketten gelanceerd dan ooit en alleen deze maand al dertig raketten met verschillend bereik. Noord-Korea zegt te reageren op acties van de Verenigde Staten en andere "vijandige troepen". De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kondigde zaterdag aan dat nieuwe bedreigingen worden beantwoord met kernwapens.