De nachten in Oekraïene zijn regelmatig donker door de stroomuitval omdat de energie-infrastructuur in het land is verwoest. .
De nachten in Oekraïene zijn regelmatig donker door de stroomuitval omdat de energie-infrastructuur in het land is verwoest. . EPA/Sergey Dolzhenko

Donkere nachten in Oekraïne

22 november 2022 om 10:49

Oekraïense regering stelt bevolking gerust over stroomuitval

KIEV/GENÈVE (ANP/RTR) Een topman van de Oekraïense regering heeft in de media beklemtoond dat de Oekraïners het land niet hoeven te ontvluchten uit vrees voor stroomuitval. 


Plaatsvervangend hoofd van het kantoor van de president, Kirilo Timosjenko, zei dat "we al veel verschillende scenario's hebben doorgenomen en ik wil iedereen meteen geruststellen: het is absoluut niet nodig om het land te verlaten".


BUITENLAND Timosjenko weerspreekt daarmee een recente uitspraak van de baas van het grootste particuliere energiebedrijf van het land, Maksim Timtsjenko van de onderneming DTEK. Hij zei in een vraaggesprek met de BBC dat Oekraïners moeten overwegen de winter in het buitenland door te brengen.


VERWOEST De regering zei vorige week dat de evacuatie van Kiev of andere Oekraïense steden op afstand van de frontlinie niet aan de orde is. Grofweg de helft van de energie-infrastructuur in het land is verwoest.

President Volodimir Zelensky zei maandag in zijn dagelijkse toespraak dat her en der sprake was van geplande én ongeplande stroomuitval. In Kiev, Odessa en andere steden is de situatie erg moeilijk, zei hij. Zelensky riep lokale bestuurders op om inwoners en bedrijven te blijven stimuleren elektriciteit te besparen.


INVALLENDE WINTER Het hoofd van het grote Oekraïense energiebedrijf YASNO, Sergej Kovalenko, waarschuwde maandag dat inwoners van Oekraïne waarschijnlijk tot zeker eind maart met regelmatige stroomuitval moeten leven. Volgens Kovalenko moet Oekraïne voorbereid zijn op alle mogelijke scenario's voor de winter, waaronder langdurige stroomstoringen. "Sla warme kleding en dekens in en denk na over wat je nodig hebt om een lange stroomstoring door te komen. Het is beter om dat nu te doen dan om je ellendig te voelen", aldus Kovalenko.

Grofweg is de winter in Oekraïne van 18 november tot 12 maart. Gemiddeld zijn de maximale temperaturen overdag dan nog geen 4 graden. Januari is het koudst. Dan wordt het over het algemeen niet warmer dan -1 graad. Afgelopen weekeinde werden er protesten in Odessa gemeld tegen de stroomuitval.


GEZONDHEID De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd dat de gezondheidszorg niet meer normaal kan functioneren als de elektriciteitsvoorziening wegvalt. Volgens de WHO is de helft van het energienetwerk van het land verwoest of beschadigd. Een kwart van de bevolking zit zonder stroom. De ziekenhuizen hebben problemen en hebben voor onderzoek en verzorging van patiënten of bijvoorbeeld na bevallingen elektrisch aangedreven apparatuur nodig. De winterse kou zal bovendien het aantal aandoeningen omhoog stuwen. Mogelijk zien 2 tot 3 miljoen mensen in Oekraïne zich straks genoodzaakt hun onverwarmde woning te verlaten.