Ambachtsacademie krijgt geen subsidie meer

22 november 2022 om 10:39

DEN HAAG (MEDIAWATCH) Terwijl Nederland een schreeuwend tekort aan vakmensen heeft, stopt Den Haag de financiering van een vakopleiding die ruim honderd zelfstandige ambachtslieden op de markt heeft gebracht, meldt De Telegraaf. "Het is niet alleen onbegrijpelijk, het is echt dom."


De Ambachtsacademie leidt leerlingen in de praktijk op tot onder andere glazenier, pianostemmer, fietsenmaker, rietdekker en parketteur. "Deze ambachten kampen met een groot gebrek aan instroom. En het zijn vakken die je niet uit een boekje leert. Als we niets doen, hebben we straks niemand meer om bijvoorbeeld de glas-in-loodramen in kerken te herstellen", waarschuwt Elrie Bakker, oprichter van de Ambachtsacademie.

Na jaren lobbyen kreeg AmbachtNederland in 2017 van het ministerie van Sociale Zaken groen licht voor het opzetten van de Ambachtsacademie, als project om 50-plussers aan werk te helpen. Ervaren ondernemers uit verschillende ambachtelijke branches hebben de opleidingen ontwikkeld.

De stichting kreeg 5 miljoen euro subsidie en de opdracht opleidingen te ontwikkelen en ambachtslieden op te leiden. "We hebben er nu 320 opgeleid, van wie er ruim 120 een eigen bedrijf zijn gestart. En een aantal leerlingen is nog in opleiding, alleen nemen we sinds april geen leerlingen meer aan, omdat het geld op is."