Betaalbaarheid sigaretten bleef in tien jaar tijd gelijk

22 november 2022 om 10:36

MAASTRICHT (ANP) Een pakje sigaretten is in tien jaar tijd nagenoeg even betaalbaar gebleven. De Universiteit Maastricht (UM) meldt op basis van onderzoek dat hoewel de prijs van een pakje sigaretten jaarlijks licht steeg, ook de inkomens toenamen. Daardoor waren mensen tussen 2010 en 2020 ongeveer hetzelfde percentage van hun jaarinkomen kwijt aan sigaretten.


"Dat de betaalbaarheid van tabak in tien jaar tijd vrijwel gelijk bleef, maakt duidelijk dat de accijnsverhogingen in Nederland onvoldoende zijn geweest", concluderen de onderzoekers. Toekomstige accijnsverhogingen zouden niet alleen groot genoeg moeten zijn, maar ook met enige regelmaat moeten plaatsvinden, bijvoorbeeld jaarlijks, zo stellen ze. "Het doel van accijnsverhogingen is dat mensen minder gaan roken, doordat tabak minder betaalbaar wordt. Dat levert juist weer gezondheidswinst op." Volgens de onderzoekers blijft het belangrijk om accijnsverhogingen te combineren met andere maatregelen, bijvoorbeeld het bieden van hulp bij het stoppen van roken.

In het onderzoek, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nicotine & Tobacco Research, zijn tussen 2008 en 2020 inkomens en prijzen van gekochte pakjes sigaretten verzameld van 2765 mensen die dagelijks roken. De data uit 2020 zijn overigens verzameld vóór de accijnsverhoging van 1 euro in april 2020.