Fans van bezoekers geweerd bij derby Willem II - NAC Breda

22 november 2022 om 09:48

BREDA/TILBURG (ANP) Uitsupporters zijn dit seizoen niet welkom bij de streekderby's tussen Willem II en NAC Breda in de Keuken Kampioen Divisie. De burgemeesters van Breda en Tilburg, de politie, het Openbaar Ministerie en beide voetbalclubs hebben dit besluit gezamenlijk genomen. De zogeheten 'voetbalvierhoek' zegt de veiligheid rondom deze wedstrijden onvoldoende te kunnen garanderen.

Fans van NAC Breda zijn op 11 december niet welkom in Tilburg, terwijl de supporters van Willem II op 14 april worden geweerd in het stadion van NAC Breda. Eerder dit seizoen besloten andere lokale autoriteiten ook al om supporters van bezoekende clubs te weren. Vaak lagen ongeregeldheden bij voorgaande duels daaraan ten grondslag. Zo waren dit najaar bij drie wedstrijden van Roda JC uitsupporters niet welkom.

De 'vierhoek' in Breda en Tilburg geeft aan dat sinds de coronapandemie de sfeer rondom voetbalwedstrijden is veranderd. "Vuurwerkincidenten, spreekkoren, vandalisme en geweldpleging (soms met stillegging van wedstrijden tot gevolg) zijn meer dan voorheen in en rondom de stadions aanwezig. Goedwillende supporters worden vaker de dupe van het wangedrag van personen die zich niet willen of weten te gedragen", meldt de voetbalvierhoek in een gezamenlijk persbericht.

"Geen uitpubliek bij deze derby's is een verarming van de beleving. Een voetbalwedstrijd zonder publiek is voor de voetballiefhebber een gemis", zegt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings. "Als bestuurder moet ik echter afwegen of ik de veiligheid van aanwezigen kan garanderen en eventueel te treffen maatregelen proportioneel zijn.''