NOC*NSF eist integriteitsbeleid

22 november 2022 om 09:29

Eisen worden wat strenger 

ARNHEM (ANP) Sportkoepel NOC*NSF gaat de komende jaren de financiering van topsportprogramma's koppelen aan de mate waarin sportbonden een veilig werkklimaat trachten te bewerkstelligen. 


Directeur topsport André Cats liet maandag tijdens de ledenvergadering weten dat de eisen aan bonden wat betreft integriteit strenger worden. Zo komt er vanaf 2024 de plicht dat alle begeleiders in de topsport een VOG (verklaring omtrent het gedrag) moeten kunnen overleggen.

Ook moet binnen elke bond de atletenvertegenwoordiging goed geregeld zijn en moet er vaker, met name na grote toernooien, geëvalueerd worden. "Een goed integriteitsbeleid gaat een voorwaarde zijn voor financiering", vertelde Cats, die stelt dat onacceptabel gedrag voor sportsuccessen onnodig is. "Excelleren en misstanden zijn geen Siamese tweeling. Er is geen reden om onze gezamenlijke top-10-ambitie los te laten."


VERZIEKTE SFEER De afgelopen jaren werd de topsport in binnen- en buitenland opgeschrikt door verklaringen van sporters over grensoverschrijdend gedrag van coaches, begeleiders en artsen en een verziekte sfeer binnen selecties. "Het aantal meldingen bij het Centrum Voor Veilige Sport vanuit de topsport is explosief toegenomen", vertelde Cats. "De melders zijn niet allemaal teleurgestelde sporters die niet kunnen verkroppen dat ze niet geselecteerd zijn voor het volgende toernooi. Het gevoel van onbehagen wordt vaak veroorzaakt door gebrekkige of onvoldoende onderbouwde communicatie vanuit de begeleidingsstaf."


Volgens Cats is er "sporttechnisch" niets mis met de topsportprogramma's, maar is de "basishygiëne" onder de maat. Wel beseft de opvolger van Maurits Hendriks dat er in topsport vaak sprake is van een grijs gebied. "Niet alle onacceptabele of onfatsoenlijke gedragingen zijn meteen grensoverschrijdend. Hier ligt de grote opdracht om met elkaar tot omgangsvormen te komen die passen binnen de topsportcontext, maar die ook op draagvlak kunnen rekenen in de samenleving."