Andries Noppert maakte een prima indruk in zijn eerste wedstrijd voor het Nederlands elftal.
Andries Noppert maakte een prima indruk in zijn eerste wedstrijd voor het Nederlands elftal. anp / Maurice van Steen

Noppert blijft gewoon ijskoud

22 november 2022 om 10:34

Fries debuteert sterk in Oranje

DOHA (ANP) Cody Gakpo en Davy Klaassen maakten in de slotfase van de openingswedstrijd tegen Senegal op het WK (2-0) de belangrijke doelpunten, maar het ging na afloop in de catacomben van het Al Thumama-stadion vooral over Andries Noppert.

De doelman debuteerde op 28-jarige leeftijd voor Oranje en maakte een uiterst kalme indruk.

"Natuurlijk had ik wel wat gezonde wedstrijdspanning. Als je die spanning niet hebt, kun je beter stoppen", zei de Fries, die in september tijdens de laatste twee wedstrijden in de Nations League verrassend genoeg voor het eerst door bondscoach Louis van Gaal bij de spelersgroep werd gehaald. Dat leek meer een soort van uitprobeersel. Toen Van Gaal besloot Noppert op te nemen in zijn definitieve WK-selectie, was bijna iedereen ervan overtuigd dat dat voor een eventuele strafschoppenserie in de knock-outfase zou zijn.

Zelf kreeg Noppert zaterdag tijdens de besloten training te horen dat hij voorlopig de eerste keuze is. "Van Gaal zei dat hij vertrouwen in me had. En dat het hier hetzelfde gaat als bij sc Heerenveen, alleen in een wat ander jasje", aldus Noppert, die door zijn mede-internationals wordt gewaardeerd om zijn nuchterheid. "Dat is het mooiste compliment dat ik kan krijgen. Als ik niet mezelf kan zijn, heb ik hier niets te zoeken."

Natuurlijk is het ook voor Noppert zelf soms nog wel eens moeilijk te beseffen wat er in korte tijd allemaal is gebeurd. Nog niet zo heel lang geleden leek het einde van zijn voetballoopbaan niet ondenkbaar, uitzichtloos als zijn situatie was. Nu staat de 2,03 meter lange keeper uit Joure opeens tussen spelers als Frenkie de Jong, Virgil van Dijk en Memphis Depay. "Alles is nieuw, je kijkt je ogen uit. Af en toe denk je wel: is het allemaal wel waar?"

Tegen Senegal redde Noppert, die niet heel veel werk te doen had, in de tweede helft bij drie doelpogingen goed. "Het is fijn voor je vertrouwen dat je nog wat ballen kan pakken", zei hij daar zelf over. "Wij hebben denk ik de beste verdediging van de wereld. Kwalitatief zijn er betere ploegen dan wij, maar als collectief denk ik niet."

De vele meningen over de keuze van Van Gaal voor hem, laat Noppert aan zich voorbijgaan. "Ik lees dat soort dingen echt nooit. Iedereen heeft een mening en zal er wat van vinden."