Steeds meer Barneveldse minima weten de weggeefwinkel aan de Korenbloemstraat te vinden.
Steeds meer Barneveldse minima weten de weggeefwinkel aan de Korenbloemstraat te vinden. Stichting TOF - Barneveld Helpt

‘Barneveldse weggeefwinkel voorziet in behoefte voor minima’

22 november 2022 om 11:43 Maatschappelijk

BARNEVELD Weggeefwinkel ‘Barneveld Helpt’ voor minima aan de Korenbloemstraat in Barneveld voorziet duidelijk in een behoefte. Dat zegt initiatiefnemer Renzo Kok van de stichting Together One Family (TOF). Sinds begin oktober worden hier kleding, meubels en huishoudelijke artikelen weggegeven aan mensen die geen geld hebben om dit zelf aan te schaffen. Vanaf begin december voegt de winkel daar gratis speelgoed aan toe.

Gezien de komende feestmaand leek het Kok een goed idee om het speelgoed aan het ‘assortiment’ van de weggeefwinkel toe te voegen. ,,De meeste Kinderen in Barneveld krijgen natuurlijk veel speelgoed met Sinterklaas, maar er zijn er ook die niets krijgen omdat hun ouders het niet kunnen betalen. We hopen daar met dit initiatief alsnog in te kunnen voorzien.” Kinderen van de IKC Juliana zamelen deze week speelgoed in voor de weggeefwinkel. ,,Daar wordt al best veel opgehaald, hebben wij gemerkt. Dat is heel fijn.”

SCHRIJNENDE VERHALEN Kok denkt dat er zeker behoefte zal zijn aan de speelgoedbank in de winkel, gelet op de ervaringen die de winkel de afgelopen weken heeft opgedaan met de kleding, meubels en huishoudelijke artikelen ,,We horen echt schrijnende verhalen, bijvoorbeeld van mensen die komen voor meubels omdat ze verder niets meer hebben. Echt helemaal niets meer. Dan kan ik mij niet voorstellen dat er geen vraag zal zijn naar gratis speelgoed.” In de winkels staan ook fietsen te koop. ,,Deze gaan voor twee tientjes de deur uit, aangezien we ze ook opknappen en daarvoor kosten maken. Er zijn veel minima echt mee geholpen.”

Sinds begin oktober is het initiatief Barneveld Helpt van de stichting TOF actief in de zaak aan de Korenbloemstraat, waar eerder kringloopwinkel Restore was gevestigd. Nadat de oorlog in Oekraïne was uitgebroken, opende de stichting de winkel ‘Barneveld Helpt Oekraïne’ aan de Langstraat. Bij de verhuizing naar de Korenbloemstraat werd de doelgroep verbreed naar minima die steeds minder te besteden hebben. Er was meteen een stevige aanloop, aldus Kok. ,,Het loopt hier flink door. Niet alleen met mensen die spullen nodig hebben, er komen ook veel mensen goederen brengen. Uiteraard zijn we daar blij mee.”

PASJESSYSTEEM Klanten worden niet gecheckt op hun financiële situatie, vertelt Kok. ,,Wij staan in contact met instanties als Welzijn Barneveld, Elan, de voedselbank, de diaconieën en anderen. Zij hebben weer contact met deze mensen, weten precies hoe hun situatie is. De instanties kunnen deze mensen een pasje geven, waarmee ze bij ons terechtkunnen.” TOF gaat de financiële situatie van deze mensen niet zelf checken. We werken op basis van vertrouwen.” Ook mensen die niet bekend zijn bij deze instanties maar wel hulp kunnen gebruiken, zijn welkom in de winkel. ,,Met hen proberen we een kort kennismakingsgesprek te hebben, om hun situatie een klein beetje te ‘proeven’. Maar we gaan hen niet doorlichten. We willen vooral liefde uitstralen voor deze mensen. Mocht je hulp nodig hebben: voel je welkom!”

‘Barneveld Helpt’ is elke dinsdag, woensdag en donderdag open, van 10.00 tot 16.00 uur. Het is meer dan alleen een weggeefwinkel, aldus Kok. ,,Wanneer er aanleiding voor is, kunnen medewerkers de klanten door naar instanties om te proberen hen uit hun ingewikkelde financiële situatie te helpen.” Verder vindt op woensdag hier de wekelijkse inloopochtend voor Oekraïners plaats en worden er fietslessen aan vluchtelingen gegeven.

Jannes Bijlsma