Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Vreugdevuren en carbid schieten. Dit zijn de regels voor de jaarwisseling

22 november 2022 om 10:37 Maatschappelijk

BARNEVELD Inwoners van de gemeente Barneveld kunnen vanaf nu bij de gemeente Barneveld aanvragen indienen voor zowel het organiseren van nieuwjaarsfeesten op 1 januari, als voor carbidschieten en vreugdevuren op 31 december. Na coronabeperkingen tijdens de afgelopen twee jaarwisselingen, gelden nu weer de ‘gewone’ regels.

Initiatiefnemers die een nieuwjaarsfeest willen houden, hebben tot en met zaterdag 3 december de tijd om zo’n feest aan te vragen. Er zijn inmiddels twee feesten gemeld: het NYPV in ontmoetingscentrum De Eng in Voorthuizen en het feest in de feesttent aan de W.L. Mulderstraat in Zwartebroek. Een nieuwjaarsfeest in Barneveld is nog niet aangemeld. Nieuwjaarsfeesten mogen tot uiterlijk 5.00 uur ‘s ochtends duren.

Liefhebbers van carbid kunnen zich tot en met uiterlijk zondag 18 december melden voor het aanvragen van een ontheffing. Carbidschieten mag dit jaar op oudjaarsdag van 12.00 tot 16.00 uur, maar alleen buiten de bebouwde kom en op basis van een verleende ontheffing. De aanvrager moet een volwassen persoon zijn. Vorig jaar gold dat er maximaal vier personen bij elkaar mochten zijn, maar die regel geldt nu niet meer.

Ook vreugdevuren zijn deze jaarwisseling weer toegestaan, maar ook hiervoor geldt alleen op basis van een ontheffing. Deze is tot en met dinsdag 20 december aan te vragen. Op basis van de aanvraag wordt eerst op locatie gekeken of het voldoende veilig is en wordt overleg gevoerd met de brandweer. Als er illegale vreugdevuren plaatsvinden, moeten deze gedoofd worden, op kosten van de aanstichters. Bovendien riskeren de initiatiefnemers dan een boete van de politie of de gemeentelijk toezichthouders.

Inwoners die samen met de buurt voor de komende jaarwisseling een vuurwerkvrije zone willen aanvragen, kunnen dit tot uiterlijk volgende week donderdag (1 december) doen, door een mail hierover te sturen naar meldboxveiligheid@barneveld.nl

Vuurwerk afsteken mag vanaf 31 december 18.00 uur, maar gebeurt nu ook al geregeld. Inwoners die nu al last hebben van vuurwerk, kunnen zich melden bij de politie. Bij levensbedreigende situaties of het vermoeden van illegaal vuurwerk, is daarvoor noodnummer 112 het handigst. Het anoniem melden van opslag, handel of transport van illegaal vuurwerk of vernielingen, kan via 0800-7000 of via meldmisdaadanoniem.nl.

Wouter van Dijk