Knooppunt A1-A30.
Knooppunt A1-A30. heliflight.nl

Aanpak A1/A30 laat nog jaren op zich wachten

21 november 2022 om 16:22 Verkeer en vervoer

BARNEVELD De aanpak van verkeersknooppunt A1/A30 bij Barneveld laat nog zeker vier jaar op zich wachten. 

In een brief aan de Tweede Kamer melden de ministers Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dat het volgens de nieuwste globale planning nog tot 2026 duurt voordat er een zogenoemd ontwerp-projectbesluit te verwachten valt. De stikstofproblematiek blijft het project in de weg zitten en het is nog volkomen onduidelijk wanneer de schop de grond in kan. 

Het project hangt sterk samen met de aanpak van het klaverblad Hoevelaken. Maar ook dat plan zal voorlopig nog niet worden uitgevoerd. Weliswaar is ‘Hoevelaken’ al iets verder in de procedure, maar daar wordt nu niet eerder dan 2025 een tracébesluit voor verwacht, de laatste stap voordat een dergelijk groot infrastructureel project wordt aangepakt. Beide projecten staan bovenaan de prioriteitenlijst van Rijkswaterstaat om aan te pakken, maar concrete momenten waarop deze daadwerkelijk gerealiseerd worden, kunnen nog niet worden meegedeeld.

Het knooppunt staat steevast in de top van de filelijstjes en het aantal ongevallen loopt steeds verder op. De vertraging is dan ook een flinke tegenvaller voor de Regio Foodvalley en de gemeente Barneveld, die al jarenlang hard aan het project A1/A30 trekken. Zij waren al een heel eind op weg. De Tweede Kamer gaf in 2018 groen licht voor de eerste onderzoeken voor een herinrichting van het knooppunt. Dit leidde in februari vorig jaar tot de presentatie van het voorkeursontwerp door toenmalig verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen. In dit ontwerp wordt uitgegaan van een extra rijstrook op de A1 tussen Barneveld en Voorthuizen, de aansluiting van de A1 en de A30 wordt deels vernieuwd en de aansluiting van de Zelderseweg op de A1 blijft gedeeltelijk bestaan. De directe verbindingen vanuit Amersfoort naar de Zelderseweg én vanuit de Zelderseweg richting Apeldoorn vervallen wel.

De eerstgenoemde verkeersstroom moet met een nieuw viaduct over de afslag Amersfoort-Ede heen worden geleid. Gemeld werd dat er waarschijnlijk in 2024 een ontwerp-projectbesluit zou worden genomen. Dat gebeurt nu dus niet eerder dan 2026.

En dat jaartal is nog omgeven door onzekerheden, benadrukken de betrokken ministers. ,,Het gaat om indicatieve planningen”, schrijven zij. ,,Gerechtelijke procedures en nieuwe inzichten leiden immers tot onzekerheid en kunnen extra vertraging veroorzaken.” De stikstofeffecten blijven de infrastructurele projecten in Nederland achtervolgen. ‘Hoevelaken’ en de A1/A30 moeten dan wel met grote prioriteit worden aangepakt, het is de vraag of de infrastructurele projecten in Nederland in de vorm kunnen worden gerealiseerd zoals ze zijn gepresenteerd, schrijven Harbers en De Jonge. Dit hangt samen met de uitspraak van de Raad van State, eerder deze maand, over de bouwvrijstellingen.

Het Rijk had voor bouwprojecten een vrijstelling opgetuigd met betrekking tot stikstof, maar de rechter veegde die van tafel. Harbers en De Jonge verwachten dat dit ,,grote gevolgen gaat hebben voor de aanleg en instandhouding van spoor- en wegennetwerken, en daarmee de bereikbaarheid, ontsluiting van woningen, verkeersveiligheid en waterveiligheid. Mogelijk kunnen projecten niet meer in de beoogde vorm doorgaan of komen ze (tijdelijk) stil te liggen. Daarnaast kan de uitspraak leiden tot een heroverweging van de indicatieve planningen.” Dit omdat er waarschijnlijk meer vraag zal zijn naar de inzet van stikstofexperts, die Nederland bepaald niet rijk is.

Jannes Bijlsma