Handbal

18 november 2022 om 21:51

sters zesde
op EK na nederlaag
tegen Zweden

LJUBLJANA (ANP) De Nederlandse handbalsters zijn op de zesde plaats geëindigd op het EK in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro. De ploeg van bondscoach Per Johansson verloor de strijd om de vijfde plaats van Zweden met 37-32.

Het duel ging vooral om de eer, want Oranje wist zich voor de wedstrijd al verzekerd van een ticket voor het WK van 2023 in Zweden, Noorwegen en Denemarken.

De zesde plaats is dezelfde plek die Nederland op het EK van 2020 in Denemarken haalde. De twee EK's daarvoor vielen in de hoogtijdagen van het Nederlands team, met zilver in 2016 en brons in 2018.

Oranje begon slordig tegen Zweden en was weinig doeltreffend in de afwerking. De Scandinavische ploeg kreeg de bal veel makkelijker in het doel en leidde bij rust al met 21-16. In de tweede helft speelde Nederland beter en knabbelde het geleidelijk wat van de achterstand af. Bij een stand van 28-29 leek zich een ommekeer aan te dienen, maar Zweden leefde op en liep weer uit naar vijf doelpunten verschil. In de slotfase van de wedstrijd lukte het de Nederlandse ploeg niet meer aan te haken.


Tennis

Vermoeide Djokovic ongeslagen naar halve finales
ATP Finals Turijn

TURIJN (ANP) Tennisser Novak Djokovic heeft met de nodige moeite ook zijn derde partij op de ATP Finals in Turijn gewonnen. De 35-jarige Serviër, die al zeker was van een plaats bij de laatste vier, was na ruim drie uur met 6-3 6-7 (5) 7-6 (2) te sterk voor de al uitgeschakelde Rus Daniil Medvedev.

Djokovic, de huidige nummer 8 van de wereld, had in zijn eerste twee groepswedstrijden Stefanos Tsitsipas en Andrej Roeblev in twee sets verslagen. Medvedev verloor juist zijn partijen tegen Tsitsipas en Roeblev, waarmee zijn uitschakeling een feit was voordat hij vrijdag de baan betrad.

Ondanks het feit dat er weinig op het spel stond, lieten beide tennissers bij vlagen fraai spel zien. Medvedev poetste een breakpoint weg bij een 3-2-stand, waarna Djokovic hetzelfde deed in de volgende game. De Serviër brak vervolgens de service van zijn tegenstander om op 5-3 te komen en haalde de set daarna op zijn tweede setpoint binnen.

Medvedev liet in de tweede set zien dat hij zijn verblijf in Turijn zo lang mogelijk wilde rekken. De mondiale nummer 5 hield gelijke tred met Djokovic en kwam zelfs op een 5-4-voorsprong. Djokovic verliet vervolgens even de baan, waarna Medvedev in de volgende game prompt drie setpoints creëerde.

De zware set leek Djokovic parten te spelen en naarmate de partij langer duurde oogde hij vermoeider. Medvedev brak uiteindelijk de Serviër op 4-4 na een game met 22 punten, die langer dan een kwartier duurde. Djokovic richtte zich echter meteen weer op en brak meteen terug (5-5). Medvedev kwam de tik niet meer te boven.