Staatsbegrafenis voor slachtoffers in Polen

18 november 2022 om 21:08

Raketinslag
was ongeluk

WARSCHAU (ANP/DPA) Polen houdt staatsbegrafenissen voor de twee slachtoffers van een raketinslag eerder deze week vlak bij de grens met Oekraïne. Volgens de pastoor in het getroffen dorp zijn de begrafenissen met speciaal eerbetoon zaterdag en zondag, meldt het Poolse persbureau PAP.


De mannen zijn de eerste burgers van Polen, een NAVO-land, die omkwamen door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Het gaat om een 60-jarige tractorbestuurder en een 62-jarige magazijnmedewerker.

Polen, de Verenigde Staten en de NAVO denken dat een Oekraïense luchtafweerraket per ongeluk insloeg. Ze verwijten Moskou dat het Kiev in een positie heeft gebracht waarin het zich moet verdedigen tegen Russische aanvallen. 

De Oekraïense president Volodimir Zelensky beweert dat het een Russische raket was, maar hij erkent inmiddels dat hij niet met 100 procent zekerheid weet wat er is gebeurd.

De Poolse president Andrzej Duda sluit meer van dit soort incidenten niet uit. "Helaas moeten we er in zekere zin op voorbereid zijn dat er weer ongelukken kunnen gebeuren als gevolg van de oorlog aan onze grens." 

Militaire experts zouden hem hebben uitgelegd dat geen antiraketafweersysteem dit projectiel op Pools grondgebied had kunnen onderscheppen omdat er niet genoeg tijd was.