De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Epa/mast Irham / Pool

'Weer diplomatieke inspanningen'

18 november 2022 om 20:46

President Erdogan belt met Russische ambtgenoot Poetin

MOSKOU/ANKARA/KIEV (ANP/RTR De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan hebben telefonisch overleg gehad over de oorlog in Oekraïne. Erdogan heeft er op aangedrongen dat er weer diplomatieke inspanningen komen om de strijd te stoppen. 


Hij zei dat de recente ontmoeting in Turkije tussen topmensen van een Amerikaanse en een Russische geheime dienst belangrijk is geweest om "een onbeheersbare escalatie" te voorkomen.


GEEN OVERLEG GEPLAND De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Riabkov, heeft gezegd dat Rusland het voor mogelijk houdt dat het met de VS op hoog niveau in gesprek gaat over "strategische stabiliteit" zoals ontwapeningskwesties, maar over Oekraïne valt met Washington niet te praten wegens de meningsverschillen. De Kremlinwoordvoerder zei dat er voorlopig geen plannen zijn voor een ontmoeting tussen Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Biden.

Erdogan belde vrijdag bovendien met de Oekraïense president Volodimir Zelensky. Ze hadden het over de oorlog in het land en bespraken een eventuele samenwerking op het gebied van energie. Grote delen van Oekraïne zitten regelmatig zonder stroom en gas door de aanhoudende Russische raketaanvallen op de energievoorziening.

BEMIDDELEN De Turkse president probeert sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne in februari te bemiddelen. Hij heeft goede banden met beide landen en heeft geen sancties tegen Rusland afgekondigd. Er is eerder al onderhandeld tussen Oekraïne en Rusland en daar was ook een overleg op ministersniveau in Turkije onderdeel van.


VOEDSELSCHAARSTE Erdogan is er afgelopen zomer samen met de VN in geslaagd een Oekraïens-Russisch akkoord voor graantransporten tot stand te brengen. Dat maakt het onder meer mogelijk dat vrachtschepen ondanks de oorlogshandelingen veilig over de Zwarte Zee landbouwproducten kunnen uitvoeren uit Oekraïense havens. Daarmee wordt voedselschaarste tegengegaan, want Oekraïne is een grote graanexporteur. 

Erdogan bedankte Poetin ervoor dat die overeenkomst, die zaterdag zou aflopen, ook door Rusland is verlengd. Ze is nu nu weer vier maanden geldig. Zelensky bedankte Erdogan op zijn beurt voor diens inspanningen om de deal te verlengen.

Poetin heeft afgezien van deelname aan grote internationale conferenties zoals deze week de top van de G20 op Bali, en op de huidige top van landen aan de Stille Oceaan (APEC) in Bangkok is hij ook niet. Rusland is lid van de G20 en lid van de APEC. Wel gaat hij komende week naar een bijeenkomst van de door Moskou gedomineerde Organisatie voor het Verdrag inzake Collectieve Veiligheid (CSTO).