Spirit-voorzitter Corné Baatenburg de Jong: ,,Je bent als vereniging toch vooral verantwoordelijk voor je eigen reilen en zeilen.''
Spirit-voorzitter Corné Baatenburg de Jong: ,,Je bent als vereniging toch vooral verantwoordelijk voor je eigen reilen en zeilen.'' Erik Terpstra

'De één zit er warmpjes bij, de ander niet'

18 november 2022 om 15:02

p 1

Voetbalvereniging VVOP uit Voorthuizen probeert om zo normaal mogelijk te blijven opereren. ,,Dit vanuit de filosofie dat ontspanning en beweging gewoon heel gezond zijn. Daar hoort dus ook een stukje vertier en hygiëne bij. En daar doen we het liefst zo weinig mogelijk concessies in. De spelers kunnen gewoon bij ons blijven douchen.”


Wel is de vereniging in gesprek met de gemeente Barneveld en voetbalbond KNVB over eventuele financiële compensatie, aldus voorzitter Fleddérus. ,,We kijken reikhalzend uit wat zij, maar bijvoorbeeld ook de landelijke overheid, op dit vlak van plan zijn.”


De situatie bij de Barneveldse verenigingen is per club verschillend. De ene zit vast aan een variabel energiecontract en moet alle zeilen bijzetten om de rekening niet door het dak te laten gaan; de ander kan op dit vlak achterover leunen, omdat een vast contract nog jaren doorloopt. Dat laatste is het geval bij korfbalvereniging DWS in Kootwijkerbroek. ,,Wij profiteren nog van een gunstig, vast tarief”, zegt voorzitter Bernhard Schut. ,,Wij hebben dan ook nog nul pijn. Een beetje oneerlijk vind ik het wel: de één zit er warmpjes bij, de ander niet. Mochten er nog verenigingen zijn die van onze accommodaties gebruik zouden willen maken, bijvoorbeeld omdat ze zelf in de problemen komen, dan staan we daar voor open.”


TWEE TIENTJES De hoge energieprijzen raken de voetballers van Veluwse Boys in Garderen in mindere mate, al is energie wel een groot aandachtspunt. ,,De contributie gaat twee tientjes omhoog”, vertelt secretaris Henk van Middendorp. ,,Het blijft dus beperkt, we zaten met onze contributie al aan de lage kant. De spelers kunnen gewoon blijven douchen, de verwarming blijft iets lager en we zijn scherp op wanneer de veldverlichting aan en uit gaat.” 

Bij de club in Garderen verdubbelde de energierekening de afgelopen maanden. ,,Maar inmiddels loopt dit alweer iets terug, dus dat is gunstig. Wij zitten wel met het probleem dat we een behoorlijk verouderd en dus niet geïsoleerd clubgebouw hebben. Dat heeft nog enkel glas. We zijn al een aantal jaren in gesprek met de gemeente over mogelijke nieuwbouw. Maar dat wordt dus wel steeds urgenter.”


ZELF VERANTWOORDELIJK Ook bij korfbalvereniging Spirit in Voorthuizen komt men de winter wel door, zegt voorzitter Corné Baatenburg de Jong. Hij dringt er bij clubs die wel in de problemen komen door de hoge energierekening op aan om vooral zelf met oplossingen te komen en niet als eerste bij de overheid aan te kloppen. ,,Je bent als vereniging toch vooral verantwoordelijk voor je eigen reilen en zeilen. Als je in de problemen komt, moet je daarop anticiperen. Wij prijzen ons gelukkig met de vele vrijwilligers, die ervoor zorgen dat kunnen blijven doordraaien. Wel wijzen we leden er geregeld op dat ze de deur achter zich dicht moeten doen en de lampen uit moeten doen. Dat hoort erbij.”

ZONNEPANELEN De tennissers van LTC Barneveld kunnen de komende maanden ook gewoon terecht in hun winteraccommodatie. ,,De binnenbaan is ondergebracht in een stichting, die in feite ook bij de vereniging hoort”, aldus voorzitter Erik Buers. ,,En de stichting is uiteraard coulant richting de tennisvereniging als het gaat om de energierekening. De binnenbaan heeft zonnepanelen, waar de stichting ook de revenuen van krijgt. In de kantine gaat de verwarming wel een graadje later, tot 18,5 graad. Maar we hebben hier ook nauwelijks problemen. We hebben gelukkig een contract voor drie jaar, dus wij redden ons wel.”