Afbeelding
..

Zevensprong

18 november 2022 om 18:21

Verdwenen klnkrs

Het was zo'n mooi idee: laten we de klinkers uit de Apeldoornsestraat, ooit geplaatst in de tijd van de Franse koning Lodewijk Napoleon, een mooie plek geven, ergens in Voorthuizen.  

Het voorstel werd gedaan vanwege wegwerkzaamheden aan de oude hoofdweg, waar de antieke stenen te voorschijn kwamen. Maar deze suggestie vond geen genade in de ogen van de politieke machthebbers en dus werden de klinkers overgebracht naar de steenhandel, waar ze verkocht of vermalen worden. 

Een bijdehante Voorthuizense, laten we haar Miranda noemen, kwam meteen op het idee om iets met die verdwenen klinkers te doen. Er ontstond binnen de kortste keren een complete kledinglijn (zie foto). Klnkt ls n gd pln, tch? Deze slimme ondernemers timmeren flink aan de weg. 

Van de Apeldoornsestraat is het een kleine stap naar de Hoofdstraat, waar de Sint vorige week zijn opwachting maakte. Ik was altijd in de veronderstelling dat je krimpt als je ouder wordt, maar daar was bij de Voorthuizense Sinterklaas vorige week helemaal niets van te merken. Sterker nog, volgens mij was deze Goedheiligman twee koppen groter dan de kindervriend die vorig jaar zijn opwachting maakte in de entree van de Veluwe. 

Navraag leert dat de 'echte' Sinterklaas een straf uitzit vanwege de overtreding van een of ander Spaans vuurwerkverbod. Hij zou -bij wijze van test- kindervuurwerk hebben afgestoken, terwijl dat in zijn woonplaats ten strengste verboden is. Omdat het om Sinterklaas ging, kwam hij eraf met een lichte straf. Hij werd verwezen naar bureau Hald. Maar ja, een en ander betekende wel dat hij wat langer in Spanje moest blijven en er heel snel een vervanger moest worden geregeld. 

De stand-in schijnt zelf trouwens ook van vuurwerk te houden. En van vuur. Hij leek het in ieder geval heel goed te kunnen vinden met de mannen van het plaatselijke brandweerkorps.

In Terbroek verliep de intocht van de Sint een stuk minder gemoedelijk dan in Voorthuizen. Omdat in Zwartebroek en Terschuur de Pieten nog altijd zwart geschminkt zijn, staken boze actievoerders de stoomboot in brand. Het liep gelukkig allemaal met een sisser af. Blijft toch jammer, dat gedoe rond het ooit zo onschuldige kinderfeest.

Laten we allemaal een voorbeeld nemen aan de gebeurtenissen in Barneveld, waar onze staatkundig gereformeerde burgemeester het Sinthuis opende, samen met de katholieke weldoener. En dat gebeurde allemaal met opgewekte gezichten, lieve mensen. Zo kan het dus ook.


[Erik Roest