Afbeelding
Pauw Media

Grijs schoolplein in Barneveld krijgt groene metamorfose

18 november 2022 om 18:45 Onderwijs

BARNEVELD Het grijze schoolplein van basisschool De Vogelhorst aan de Ds. E. Fransenlaan in Barneveld, ondergaat de komende tijd een groene metamorfose. Vrijdagmorgen is daarvoor het startsein gegeven met het planten van een walnotenboom aan de achterkant van het opvallende, groene schoolgebouw.

Nadat medewerkers van Wencop Hoveniers het voorbereidende werk hadden gedaan en de boom in een met speciaal bomenzand gevuld gat was geplaatst, was het aan twee leerlingen om de boomwortels met aarde toe te dekken. Deze klus werd, onder het toeziend oog van alle andere leerlingen, vakkundig geklaard door Bram (13) en Kyano (4), de oudste en jongste leerling van de school voor speciaal basisonderwijs. Na afloop was er - uiteraard - groene limonade en door leerlingen van groep 7 zelfgebakken groene cake.

De eerste stap van de vergroening is mogelijk gemaakt door de gemeente Barneveld en de provincie Gelderland, vertelt leerkracht Elly Fiege, die samen met twee collega’s de rol op zich had genomen van ‘groene inspecteur’. Deze functionarissen - te herkennen aan een groen shirt, een groene bril en een groene stropdas - wilden met eigen ogen zien dat het ,,enorme grijze plein eindelijk wordt vergroend’’. Ze constateerden tot grote opluchting van de kinderen dat het de goede kant op gaat.

,,Er komt ook nog een boom op het grasveld aan de voorkant, zodat leerlingen in de zomer lekker in de schaduw kunnen picknicken’’, vervolgt Fiege enthousiast. ,,En we gaan op het kleuterplein enkele leilindes verplaatsen. We gaan ze allemaal ‘ontleien’, niet meer snoeien, zodat het mooie, grote volle lindes worden. Daar zal ook een deel van de straattegels plaatsmaken voor boomschors.’’ Verder verdwijnt het kunstgras aan de zijkant van de school. ,,Daar komen bloembakken, gemaakt van de tegels die er ooit lagen.’’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding