Afbeelding
Archief BDU Media

Vragen Leusden Vooruit over positie zwemvereniging binnen noodlijdend Octopus

18 november 2022 om 09:00 Politiek

LEUSDEN De fractie van Leusden Vooruit heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de positie van zwemvereniging De Haaien binnen zwembad Octopus. De exploitatie van het zwembad werd onlangs door een extern bureau doorgelicht, maar daarin was geen aandacht voor één van de belangrijkste klanten; De Haaien. 

De vereniging beleeft -net als het zwembad en andere verenigingen- turbulente tijden. Maar dat was in september 2019 niet de directe aanleiding voor de gemeenteraad om het college via een motie te vragen om een analyse en evaluatie van de exploitatie van het zwembad. Daarin stonden het nemen van duurzaamheidsmaatregelen centraal. Dit mede met het oog op het feit dat het huidige zwembad rond 2030 economisch afgeschreven is. Het proces om na te denken over wat er na die tijd moet gebeuren, vergt minimaal 4 tot 6 jaar.

De analyse van onderzoeksbureau Drijver en Partners, dat met het onderzoek naar het reilen en zeilen van het bad belast werd, kreeg te maken met een serie zeer ongewone ontwikkelingen. Zoals langdurige sluiting van het zwembad tijdens de corona-lockdowns (ook begin dit jaar nog), de sterk oplopende energieprijzen door de oorlog in Oekraïne en de meer dan gemiddelde stijging van de loonkosten door explosief gestegen inflatie. 

EXPLOITATIETEKORTEN Zo zal de gemeente dit jaar waarschijnlijk zo’n 60.000,= euro moeten bijpassen om de exploitatietekorten van het zwembad op te vangen en het eigen vermogen van Octopus weer naar een aanvaardbaar peil te brengen. 

Uitgaande van de huidige energieprijzen verwachten de onderzoekers dat het zwembad in 2023 ruim 4 ton meer kwijt zal zijn aan energie. De loonstijging wordt geraamd op 5%, ook goed voor een stijging van de totale lasten met een kleine 25.000,= euro.  

AANZIENLIJKE GEVOLGEN In het geweld van die grote getallen dreigt de positie van de zwemvereniging buiten beeld te blijven, terwijl het niet moeilijk voor te stellen is dat de gevolgen ook voor hen aanzienlijk zullen zijn. Het bestuur van De Haaien was onlangs aanwezig tijdens een bijeenkomst waarin Drijver en Partners hun bevindingen toelichtten, maar De Haaien kwamen in die evaluatie niet voor. 

Leusden Vooruit wil nu van het college weten waarom De Haaien niet zijn meegenomen in de evaluatie van het onderzoeksbureau en waarom de vereniging die avond -als belangrijke gebruiker van het bad- niet aan het woord gelaten werd. 

FINANCIËLE BELANGEN ‘Welke invloed hebben de plannen van de SRO (de exploitant van het zwembad) op de zwemvereniging?, wil Leusden Vooruit verder weten. En hoe gaat het college om met de (financiële) belangen van De Haaien in relatie tot mogelijk nieuwe afspraken met de SRO?

Ook vraagt Hilde van den Heuvel, die als indiener van de vragen te boek staat, of -behalve De Haaien- ook de exploitant van sportschool Academas (ook ondergebracht in het gebouwencomplex van Octopus) betrokken is in de evaluatie. 

INVLOED Verder wil Leusden Vooruit inzicht in de mogelijkheden die het gemeentebestuur heeft om invloed uit te oefenen op de plannen van de SRO, bijvoorbeeld als die negatief blijken uit te pakken voor De Haaien. En als die invloed er is, of het college dan ook bereid is die in te zetten voor de vereniging, mochten De Haaien dreigen te kapseizen.

Leusden Vooruit dringt er bij het college op aan deze en andere vragen met voorrang te beantwoorden. In ieder geval voor 15 december, schrijven de vragenstellers. Zoals het er nu naar uitziet zal de gemeente op die datum nieuwe afspraken met exploitant SRO bevestigen over de wijze waarop de gemeente het zwembad financieel zal ondersteunen.

door Daan Bleuel