Europese Unie straft Iraniërs achter fatale arrestatie die groot protest ontketende

15 november 2022 om 10:18

BRUSSEL (ANP) De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan vier agenten van de Iraanse zedenpolitie. 

Zij zaten achter de fataal afgelopen arrestatie van de vrouw die het symbool werd van de Iraanse protestbeweging. Ook 25 andere verantwoordelijken voor het neerslaan van protesten worden gestraft, net als de Iraanse staatsomroep.

De personen op de nieuwe sanctielijst mogen de EU niet meer in en kunnen niet meer bij eventuele in de unie ondergebrachte tegoeden. Dat laatste geldt ook voor de drie gestrafte organisaties. Dat zijn staatsomroep Press TV, een financieringsvehikel voor Iraanse paramilitairen en een IT-bedrijf dat de autoriteiten helpt het internet in Iran in hun greep te houden. Europeanen mogen ook geen zaken meer met de gestraften doen.

De nieuwe strafmaatregelen zijn nodig omdat de regering in Teheran de protesten met ijzeren vuist te lijf blijft gaan, zeggen de buitenlandministers van de EU-landen. Die braken uit na het overlijden van de jonge vrouw Mahsa Amini in handen van de zedenpolitie. Die had haar opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet fatsoenlijk zou hebben gedragen.

Onder de 29 nieuwe gestrafte personen zijn veel kopstukken van de Revolutionaire Garde. De EU wil "de binnenste ringen van de macht" van het machtige keurkorps treffen, zei de Duitse buitenlandminister Annalena Baerbock eerder op de dag.