Londen

15 november 2022 om 11:13

Koning Charles
werft meer plaatsvervangers

(ANP) De nieuwe Britse koning Charles III heeft de lijst met zijn plaatsvervangers uitgebreid, mogelijk om zijn zoon Harry en broer Andrew naar de achtergrond te dringen, aldus Engelse media. 

De personen die kunnen invallen voor de monarch als hij niet in staat is een taak uit te oefenen, heten Counsellors of State of staatsraadslieden. Charles heeft het Hogerhuis in een boodschap laten weten dat hij zijn zus prinses Anne en broer prins Edward wil toevoegen aan de lijst van de mensen die voor hem mogen invallen.

Charles zegt in de verklaring dat hij Anne en Edward erbij wil hebben "om de voortgang van openbare zaken" te waarborgen. Volgens de koning hebben zijn zus en broer al eens eerder taken van hem overgenomen. Die rol van 'koninklijke invaller' wordt doorgaans vervuld door de echtgenoot van de vorst en de volgende vier volwassenen in de lijn van opvolging.


GEEN VOLWAARDIGE LEDEN Sinds het overlijden van koningin Elizabeth II zijn dat na koningin-gemalin Camilla, prins William, prins Harry, prins Andrew en zijn dochter prinses Beatrice. Maar omdat Harry en Andrew geen volwaardige leden meer zijn van de Britse koninklijke familie lijkt het noodzakelijk om extra 'invallers' klaar te hebben staan. In oktober werd al duidelijk dat het Hogerhuis onderzoekt of het überhaupt nog wel gepast is dat zij die titel dragen.

Prins Andrew, die momenteel achtste in lijn van troonopvolging is, is al sinds 1981 Counsellor of State. Vanwege zijn connecties met de veroordeelde en overleden zedendelinquent Jeffrey Epstein gaf hij zijn titel van Koninklijke Hoogheid op. Harry, die op plek vijf staat van in de lijn van troonopvolging, deed in 2020 vrijwillig een stap terug omdat hij met zijn vrouw Meghan naar de Verenigde Staten vertrok.

Het komt overigens maar zelden voor dat een Counselor of State nodig is. Afgelopen mei was dat wel nodig toen koningin Elizabeth vanwege gezondheidsproblemen het Britse parlement niet kon openen. In haar plaats kwamen prins Charles en prins William.