'Moskou moet herstel in Oekraïne betalen'

15 november 2022 om 11:08

NEW YORK (ANP/RTR/DPA/AFP) Rusland moet opdraaien voor de schade die het aanricht in Oekraïne, vindt een meerderheid van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. 

Van de 193 landen steunden er 94 een resolutie die Moskou verantwoordelijk houdt voor schendingen van het internationaal recht in of tegen Oekraïne en de financiële gevolgen daarvan.

Daarmee werd de benodigde tweederdemeerderheid voor herstelbetalingen gehaald. 73 landen onthielden zich van stemming. Veertien landen, waaronder China, Iran, Syrië, Noord-Korea. Cuba, Belarus en Rusland zelf stemden tegen, evenals een aantal Afrikaanse landen. Resoluties van de Algemene Vergadering zijn niet-bindend, maar hebben wel politiek gewicht.

De tekst was opgesteld door Oekraïne, Nederland, Canada en Guatemala. De Oekraïense president Volodimir Zelenski toonde zich tevreden. "De Algemene Vergadering heeft zojuist groen licht gegeven voor de oprichting van een compensatiemechanisme voor Russische misdaden in Oekraïne. De agressor zal betalen voor wat hij deed", twitterde hij.

Vorige maand bestempelden 143 leden van het orgaan de Russische juridische annexatie van vier Oekraïense regio's als illegaal, met 5 tegenstemmen; 35 landen onthielden zich van stemming. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemde de stemming toen "een krachtige herinnering dat een overweldigende meerderheid van landen aan de kant van Oekraïne staat". De schade in Oekraïne sinds de Russische invasie een kleine negen maanden geleden loopt in de honderden miljarden. De aangenomen tekst roept op tot de oprichting van "een internationaal register" dat de door Rusland veroorzaakte schade in kaart zou moeten brengen. De Russische vertegenwoordiger bij de VN in New York hekelde de wens om Moskou te bestraffen met miljarden aan bevroren Russische tegoeden. Rusland heeft vetomacht in de Veiligheidsraad, het VN-orgaan dat op dit vlak wèl beslissingsmacht heeft.