Het ziet er naar uit dat molen De Dankbaarheid getransformeerd wordt tot een woning.
Het ziet er naar uit dat molen De Dankbaarheid getransformeerd wordt tot een woning. Bestemmingsplan

Nieuwe functie [molenromp]

15 november 2022 om 09:29

De geschiedenis heeft de naam van molen De Dankbaarheid in de vorige eeuw weinig eer aan gedaan. De oorspronkelijke molen, die overigens tot aan de grenswijziging van 1 januari 1960 op het grondgebied van Woudenberg stond, brandde in 1911 af ten gevolge van blikseminslag. De achtkante stelling-korenmolen met een gemetselde onderbouw werd in 1912 herbouwd, maar in 1919 sloeg de bliksem opnieuw in. De zoon van de toenmalig molenaar, Wouter van Harten, raakte hierbij ernstig gewond. Ook een knecht werd getroffen, maar zijn letsel was minder ernstig. De schade aan de molen bleef beperkt. 

MORTIEREN Ruim twintig jaar later sloeg het noodlot bij de familie Van Harten opnieuw toe toen De Dankbaarheid op 13 mei 1940 door oorlogsgeweld werd verwoest. In de molen hadden zich Duitsers verschanst, die met mitrailleurvuur en mortieren de Nederlandse stellingen bestookten. Met drie mortiergranaten schoten de Nederlandse troepen de molen in brand. 


Sindsdien staat alleen de gemetselde romp/onderbouw er nog. Het als gemeentelijk monument aangewezen bouwwerk gaat later dienstdoen als opslagplaats voor het op dit perceel gevestigde bedrijf in bouwmaterialen, maar kent verder geen echte functie meer. Omdat het gebruik als opslagplaats niet meer nodig is, wil de eigenaar het niet in al te beste conditie verkerende monument een nieuwe, zinvolle invulling geven door het te verbouwen tot een bedrijfswoning.


MOLENSCHUUR Volgens de bij de gemeente ingediende plannen wordt de molenromp weer in goede staat gebracht en voorzien van een kap. Aan de westzijde van de molen wordt, na de sloop van de bestaande schuren, een nieuwe molenschuur gebouwd. De molenschuur wordt met een trappenhuis geschakeld aan de molenromp. 

In de molenschuur wordt, over twee verdiepingen, voorzien in een berging/bijkeuken en woonkamer. De begane grond van de molenromp zal dienen als entree en woonkeuken. Op de eerste en tweede verdieping komen slaapkamers, een badkamer en een werkruimte. De gronden ten zuiden van de molen worden ingericht als privétuin bij de bedrijfswoning. De nieuwe molenschuur is volgens de architect landschappelijk goed in te passen. Bezien vanaf de inrit tot het terrein ligt de molenschuur namelijk verscholen achter de molenromp. Daarnaast zijn de vormgeving van de nieuwe kap en de molenschuur gelijk.


Het college staat positief ten opzichte van de plannen, omdat ze ervoor zorgen dat het gemeentelijk monument opgeknapt gaat worden. De nieuwe functie draagt er volgens het college ook aan bij dat het monument duurzaam in stand kan worden gehouden.


BEDRIJFSWONING In het nieuwe bestemmingsplan behoudt het gehele plangebied de bestemming ‘Bedrijf’. Om de nieuwe functie van de molenromp mogelijk te maken, wordt het bestaande bouwvlak rond de molenromp verplaatst en krijgt de aanduiding ‘Bedrijfswoning’. 

Door de verplaatsing van het bouwvlak kan er geen bebouwing meer worden gerealiseerd ten oosten van het monument en blijft het zicht op dit gemeentelijk monument vanaf de Stationsweg vrij. Daarnaast is er in de verbeelding, met maximale nok- en goothoogte, gereguleerd dat de beoogde aanbouw lager moet zijn dan de molenromp. Hierdoor blijft het monument qua grootte het belangrijkste bouwwerk binnen het bouwvlak. De huidige oude schuur naast de molenromp zal worden gesloopt. Dit is ook als verplichting in het bestemmingsplan opgenomen.


EIGENAAR VAN BEDRIJF De bedrijfswoning behoort functioneel bij het op dit perceel gevestigde bedrijf. De bewoner(s) van de woning dient eigenaar van het bedrijf te zijn, dan wel op een andere manier met het bedrijf te zijn verbonden. Hierdoor is het volgens het college mogelijk om de woning dichter bij het bijbehorende bedrijf te realiseren dan normaal gesproken qua richtafstand tussen woningen en bedrijven wordt aangehouden.


De bewoners in de omgeving zijn bij het opstellen van het bestemmingsplan al geïnformeerd over de plannen, meldt het college. Het ontwerpbestemmingsplan is inmiddels op 25 oktober voor een periode van zes weken ter inzage gelegd op het gemeentehuis. Tot en met 6 december kunnen er eventueel zienswijzen worden ingediend op de plannen. Het bestemmingsplan is digitaal te raadplegen via www.scherpenzeel.nl of op www.ruimtelijkeplannen.nl.