Afbeelding
Wouter van Dijk

Vitale dorpen: groei naar 8.000 of 10.000 woningen?

15 november 2022 om 11:02

In 2040 zijn er 8.000 woningen bijgebouwd in de gemeente Barneveld. Dit leidt tot ongeveer 75.000 inwoners.

De groei vindt vooral plaats in Barneveld en Voorthuizen, andere dorpen krijgen hier minder ruimte voor.

Er wordt vooral ingezet op bebouwing binnen de bestaande dorpen. Woningen zullen dichter op elkaar staan en ze gaan de hoogte in.

Barneveld gaat actief aan de slag om ingesloten bedrijven - zoals veevoerfabriek Agruniek Rijnvallei tussen het Barneveldse centrum en Landgoed De Schaffelaar - te verplaatsten naar locaties buiten de dorpen.

Er zal ook kleiner worden gebouwd, met specifieke aandacht voor ouderen en jongeren. Dit moet leiden tot een betere doorstroming op de woningmarkt.

Als gevolg van de gestapelde bouw, wordt de openbare ruimte een stuk groter. Hier is plek om te spelen, sporten en ontmoeten.


Barneveld telt over achttien jaar 10.000 woningen en maximaal 85.000 inwoners.

Er wordt actief ingezet om in alle dorpen te gaan groeien, ook in kleinere als Kootwijk en De Glind.


De behoefte aan woningen is leidend en daarom zal er ook uitgebreid moeten worden. Voor het dorp Barneveld betekent dit een grote, nieuwe woonwijk.

Alleen als er vraag is vanuit de markt, werkt de gemeente mee aan bedrijfsverplaatsing. Ze gaat er zelf niet actief mee aan de slag.

Er wordt zoveel mogelijk gebouwd voor de huidige doelgroepen. Barneveld neemt daarbij ook een deel van de regionale woningbehoefte voor haar rekening.

De openbare ruimte groeit, passend bij de groei, maar niet meer dan dat. Het leven van mensen speelt zich vooral af in eigen huis en minder in het openbaar gebied.