De Esvelderbeek, ten noorden van Barneveld, onderdeel van het 'groene rondje'.    3389530_bk30stesvelderbeek5.jpg
De Esvelderbeek, ten noorden van Barneveld, onderdeel van het 'groene rondje'. 3389530_bk30stesvelderbeek5.jpg Gerwin van Luttikhuizen

Gezondheid en natuur: loopt Barneveld voorop?

15 november 2022 om 11:03

Doordat mensen in Barneveld en Voorthuizen dichter op elkaar gaan wonen, ontstaan er mogelijkheden voor hoogwaardige sport- en cultuurvoorzieningen zoals een atletiekbaan of poppodium.


De gemeente gaat harder trekken aan het groener, klimaatadaptiever en energieneutraal maken van de dorpen.

Rond de dorpen en langs natuurgebieden worden groene overgangszones gemaakt, waardoor de natuur wordt versterkt en de gezondheid (fijnstof en geur) wordt verbeterd. Hier is geen ruimte voor landbouw.

Buiten de overgangszones wordt in het buitengebied stevig ingezet op bodem- en waterverbetering. In de praktijk houdt dit in dat beken de ruimte krijgen en er natuur wordt ontwikkeld.







Cultuur en sport zijn belangrijk voor de onderlinge samenhang en verbondenheid en daar gaan dorpshuizen en sportaccommodaties een belangrijke rol in spelen. Sport en cultuur worden zoveel mogelijk beoefend in multifunctionele ruimtes.


Barneveld volgt de normen die de rijksoverheid stelt met betrekking tot klimaatadaptatie en energieneutraliteit.


De landbouw behoudt zoveel mogelijk ruimte. De gemeente zorgt ervoor dat de groene overgangszones aan de wettelijke criteria voldoen, maar niet meer dan dat.


Beken en natuur worden versterkt, maar de landbouw ondervindt daar zo min mogelijk hinder van. Daar waar klimaatadaptatie of ecologische versterking samen kunnen gaan met de boerenbedrijfsvoering, wordt dat ruimtelijk en financieel mogelijk gemaakt.