Alzheimer Trefpunt: Als thuis wonen niet meer gaat

15 november 2022 om 10:26

BARNEVELD 'Als thuis wonen niet meer gaat' is het onderwerp van het Alzheimer Trefpunt Barneveld, dat donderdag 17 november wordt gehouden in de ruimte van Welzijn Barneveld op de eerste verdieping van de Veluwehal. 

,,Ondanks de grote inzet van de mantelzorger kan het moment aanbreken dat de verzorging van iemand met dementie thuis onmogelijk wordt. De mantelzorger is geestelijk en lichamelijk overbelast en kan de zorg voor de partner/ ouder niet meer volhouden'', aldus een woordvoerder. ,,Bij alleenstaande mensen met dementie zijn gevaarlijke situaties vaak een reden om te zoeken naar een andere woonvorm. Vaak wordt er gezocht naar een verpleeghuis of een andere vorm van begeleid wonen. Zo’n verhuizing naar een verpleeghuis of kleinschalige woonvorm is een ingrijpende en moeilijke beslissing voor zowel de persoon met dementie als de familie. Soms is er schuldgevoel of twijfel: “Heb ik er wel goed aangedaan?”  

Zorgconsulente Ada Toebes spreekt donderdag over dit thema. De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde: wanneer kies ik voor verhuizing naar een verpleeghuis, hoe bereid ik me daarop voor, wat gebeurt er als de persoon waar het om gaat "nee” zegt, wachtlijsten, het leven in het verpleeghuis en hoe ga ik verder als mantelzorger na de verhuizing. 

Het Alzheimer Trefpunt vindt elke derde donderdag van de maand plaats (van 19.30-21.15 uur). Mensen met dementie, familie, professionals en andere betrokkenen zijn welkom.