Afbeelding
HeliFlight.nl

27

15 november 2022 om 07:48 Verkeer en vervoer

LUNTEREN In acht jaar tijd zijn er 23 verkeersongevallen op de Westzoom in Lunteren geregistreerd en dat is volgens het college van de gemeente Ede slechts een deel van het werkelijke aantal. Achttien ongevallen vonden plaats op kruispunten en vijf op wegvakken. ,,Onder andere (te) hard rijden en slecht zicht voor de overstekende verkeersdeelnemers bij de kruispunten dragen bij aan het gevoel van verkeersonveiligheid.” De gemeente heeft een verkennend onderzoek laten uitvoeren naar mogelijke verbeterpunten.

,,Daarbij vormt gevaarlijk rijgedrag door rijden onder invloed van drank of drugs geen onderdeel van dit onderzoek”, voegen burgemeester en wethouders toe. Op korte termijn is een aantal ‘quick wins’ uit te voeren om de verkeersveiligheid op de Westzoom te verbeteren. 

Het maaien van bermen en het plaatsen van waarschuwingsborden voor overstekende fietsers zijn al gebeurd. Het aanpassen van de belijning wordt zo mogelijk nog dit jaar uitgevoerd. Het verplaatsen van de bebouwde komgrens wordt uitgevoerd in samenhang met de uitbreiding van bedrijventerrein De Stroet. In voorbereiding is de reconstructie van het kruispunt Postweg-Westzoom naar een rotonde. Daarop wordt ook de uitbreiding van De Stroet ontsloten. Deze werkzaamheden moeten in 2024 zijn gerealiseerd.

ONDERZOEK Voor de meeste andere maatregelen is volgens het college nader onderzoek nodig. ,,Een nieuwe ‘ideale’ weginrichting is lastig te realiseren. Voor het nader onderzoek is budget aangevraagd voor de periode 2024-2025. Het beschikbaar komen van deze middelen bepaalt de mogelijkheid en snelheid van het uitvoeren van verdere maatregelen op en rond de Westzoom.”

HARD RIJDEN Op de Westzoom wordt structureel harder gereden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De rondweg vormt een barrière voor langzaam verkeer dat de weg wil oversteken. ,,Het streven van de gemeente Ede is om de Westzoom als weg binnen de bebouwde kom te versterken en zowel bebouwing als groen in te zetten om de Westzoom onderdeel te maken van het dorp. Daarnaast bestaat ook de wens een doorgaande fietsverbinding langs de Westzoom aan te leggen”, aldus het college.

BELEVING In 2006 is de huidige verkeersstructuur van Lunteren grotendeels tot stand gekomen. In dat jaar werd zowel de A30 als de Westzoom opgeleverd en de Dorpsstraat voor gemotoriseerd verkeer afgesloten. ,,Het ontwerp en de beleving van de Westzoom sluiten niet aan bij een weg met verdeelfunctie, binnen de bebouwde kom. De weg heeft kenmerken van zowel binnen als buiten de kom. De hogere snelheden komen voort uit het niet begrijpen van de bebouwde kom en het ontbreken van een overzichtelijke en snelheidsremmende inrichting bij kruispunten”, stellen burgemeester en wethouders.

door Gerard van Wijk

Regelmatig gebeuren er ongelukken op de Westzoom in Lunteren