In nieuwbouwwijk Bloemendal komen niet 1.550 woningen, zoals eerder afgesproken, maar ongeveer 2.000 huizen. De eerste woningen zijn recent opgeleverd.
In nieuwbouwwijk Bloemendal komen niet 1.550 woningen, zoals eerder afgesproken, maar ongeveer 2.000 huizen. De eerste woningen zijn recent opgeleverd. Gerwin van Luttikhuizen

Barneveld krijgt 17,5 miljoen voor Bloemendal, maar dan moet de woonwijk wel groter en sneller

14 november 2022 om 23:09 Verkeer en vervoer

BARNEVELD De gemeente Barneveld ontvangt een bedrag van 17,5 miljoen euro vanuit het rijk, voor de verbetering van de infrastructuur rondom de Barneveldse nieuwbouwwijk Bloemendal. Voorwaarden zijn wel dat de gemeente hetzelfde bedrag investeert én dat de wijk groter wordt en sneller gerealiseerd is. 

Dat blijkt uit de verdeling van rijksgelden voor infrastructuur, die vandaag door minister Mark Harbers (infrastructuur en waterstaat) is gepresenteerd. De Barneveldse toelage maakt onderdeel uit van een totaalbedrag van ruim 100 miljoen euro voor de Regio Foodvalley, waar nog zeven andere gemeenten onder vallen.

VIADUCT A30 VERBREDEN Het geld is specifiek bedoeld voor enkele infrastructurele maatregelen rondom de woonwijk, duidt de Barneveldse wethouder Bennie Wijnne. ,,Dan hebben we het in de eerste plaats over verbreding van het viaduct over snelweg A30, ter hoogte van het Hulpverleningscentrum en over aanpassing van het kruispunt Thorbeckelaan/Nijkerkerweg.’’ Daar ligt nu sinds enkele jaren een ‘turborotonde’, maar met het oog op verdere groei van Barneveld aan deze kant, moet hier een kruispunt met verkeerslichten komen.

FIETSVERBINDING NAAR STATION NOORD Andere maatregelen die uit deze zak met rijksgeld gefinancierd kunnen gaan worden, zijn onder meer een goede en directe fietsverbinding vanaf Bloemendal naar station Barneveld Noord, twee extra aansluitingen met stoplichten vanaf de wijk naar de Nijkerkerweg en - op een later moment - een aansluiting vanaf de Stationsweg naar de woonwijk.

BLOEMENDAL SNELLER Wijnne: ,,We zijn als college ontzettend blij met deze toezegging vanuit het rijk, want deze verkeersmaatregelen zijn op termijn meer dan nodig vanwege de groei van Barneveld aan deze kant.’’ Nog meer zelfs, want het rijkspakket komt niet zonder voorwaarden. De eerste is dat mét dit geld het tempo voor de realisatie van de wijk flink wordt opgeschroefd. ,,De bouw van de laatste woningen in de wijk moet vóór het jaar 2030 gestart zijn, dus binnen nu en acht jaar.’’  

APPARTEMENTEN NAAST MNH Dat niet alleen, er moeten ook méér huizen in de woonwijk komen dan de 1550 woningen die nu waren afgesproken. ,,Uiteindelijk moeten we nu uitgaan van een totaal van ongeveer 2.000 woningen in Bloemendal’’, zegt Wijnne. Niet door kleiner of krapper te bouwen, maar door het gebied van de wijk te vergroten. Een flink deel van die extra ruimte wordt nu gevonden op het nog braakliggende terrein aan de Thorbeckelaan naast de Midden Nederland Hallen (MNH). ,,We denken voor deze plek aan een wat hoger complex met appartementen, een beetje vergelijkbaar met het bouwproject op de hoek Schoutenstraat/Thorbeckelaan. Een heel concreet plan ligt er nog niet.’’ De grond op deze plek is overigens niet in eigendom van de gemeente.

Barneveld krijgt hiermee een belangrijke stimulans vanuit Den Haag om door te pakken met woningbouw, maar moet daarvoor zelf ook bijleggen. Wijnne: ,,Een andere voorwaarde is namelijk dat het geld beschikbaar gesteld wordt op basis van het principe cofinanciering. We zullen dus zelf moeten meebetalen en partijen moeten vinden die daar ook in mee willen gaan. Rijkswaterstaat bijvoorbeeld, als het gaat om aanpassing van het viaduct over de A30.’’

REGIO Het rijksbesluit om Barneveld en ook andere gemeenten binnen FoodValley financieel te ondersteunen, is een gevolg van het plan van de Tweede Kamer eind mei om deze hele regio aan te wijzen als toekomstige plek voor grootschalige woningbouwprojecten. Tussen nu en het jaar 2040 moeten er in deze hele regio (bestaande uit de acht gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel, Renswoude, Wageningen, Veenendaal en Rhenen) zo’n 40.000 nieuwbouwhuizen bijkomen, waarvan 12.500 huizen aan de noordkant en 27.500 huizen aan de zuidkant.

RANDVOORWAARDE De regio reageerde destijds positief op het uitgangspunt voor grootschalige woningbouw, maar wel onder voorwaarden dat zo’n ontwikkeling gepaard moet gaan met investeringen op het gebied van bereikbaarheid en infrastructuur. Door sneller extra huizen toe te voegen in het gebied, wordt het er immers ook drukker op de wegen. Daarom wordt er nu in totaal 67 miljoen uitgetrokken voor een betere bereikbaarheid van grote nieuwe woonwijken. Naast Bloemendal in Barneveld gaat het daarbij ook om Kernhem-Noord en Ede-Zuidoost in Ede en om Veenendaal-Spoorzone in Veenendaal. Met het geld kunnen de wijken beter ontsloten worden en kan ook het openbaar vervoer verbeterd worden, is de gedachte. Los daarvan trekt het Rijk een bedrag van 40 miljoen euro uit voor verbreding van de Rijnbrug bij Rhenen. 

SAMENWERKEN Regio Foodvalley reageert verheugd op het nieuws. ,,We zijn erg blij dat het rijk wil bijdragen aan het verbeteren van de bereikbaarheid van deze vier nieuwe woningbouwlocaties’’, zegt de Edese wethouder Leon Meijer, tevens regiowethouder wonen. ,,Goede bereikbaarheid is een randvoorwaarde.’’

Op een later moment, waarschijnlijk in het voorjaar, moet er ook meer duidelijk worden over eventuele rijksbijdragen op het gebied van landschap en natuur, investeringen in de regionale economie en specifieke gebiedsontwikkelingen. Ook op die vlakken zal ondersteuning nodig zijn, vanwege het uitgangspunt dat hier grootschalige woningbouwprojecten moeten komen. Eerder al werd duidelijk dat, juist door deze regio op deze manier aan te merken, er vanuit het rijk mogelijk geld beschikbaar komt voor de realisatie van ‘financieel lastige’ woningbouwplannen. Te denken valt in Barneveld aan woningbouw op het huidige terrein van Agruniek Rijnvallei. Met behulp van rijkssubsidie moet het mogelijk worden dit soort plannen met een zogeheten ‘onrendabele top’ te realiseren, zodat er betaalbare huizen kunnen komen. 

Wouter van Dijk