Het Sociaal Juridisch Steunpunt krijgt een plek in Inloophuis Perron16 aan het Smidsplein in Voorthuizen.
Het Sociaal Juridisch Steunpunt krijgt een plek in Inloophuis Perron16 aan het Smidsplein in Voorthuizen. Perron16

Nieuw juridisch steunpunt in Voorthuizen

14 november 2022 om 12:38 Maatschappelijk

VOORTHUIZEN In Inloophuis Perron 16 in Voorthuizen is vanaf 1 januari 2023 een Sociaal Juridisch Steunpunt (SJS) actief. De gemeente Barneveld heeft ingestemd met een proef van een jaar, waarbij ervaring moet worden opgedaan met het zo toegankelijk mogelijk aanbieden van sociaal juridische ondersteuning aan Voorthuizenaren, zoals het invullen van aanvraagformulieren of het in bezwaar gaan tegen een overheidsbeslissing.

In Barneveld is al een SJS actief. In de bibliotheek aan de Nieuwstraat staat wekelijks tussen 10.00 en 13.00 een professional van de organisatie Stadsring51 uit Amersfoort klaar, ondersteund door lokale vrijwilligers. Inwoners met een laag inkomen kunnen op dit spreekuur terecht voor advies, uitleg en hulp bij regelgeving op het gebied van sociale zekerheid, belastingen, subsidies, vreemdelingen- of familierecht, huisvesting, consumentenzaken en arbeid. Het bestuur van Perron16 heeft het initiatief genomen om zo’n steunpunt in Voorthuizen te realiseren. De gemeente Barneveld heeft ingestemd met deze proef.

LOGISCH Volgens het college van b. en w. wijst onderzoek uit dat de uitbreiding logisch is. Ongeveer vijftien procent van de hulpvragers bij het huidige Barneveldse steunpunt komt uit Voorthuizen. Dit terwijl bijvoorbeeld de wijk Haarkamp in Voorthuizen in de top 3 staat van wijken in de gemeente waar de armoedeproblematiek bovengemiddeld hoog is. De afstand vanuit Voorthuizen wordt gezien als een zeer waarschijnlijke drempel om naar het steunpunt in Barneveld te komen. Er wordt gerekend op tussen de 50 en 75 Voorthuizense klanten in het eerste (proef)jaar. 

LUISTEREND OOR Het Inloophuis Perron16 werd in 2015 geopend in een voormalige woning op het Smidsplein in Voorthuizen. Het is bedoeld als een (tussen)stop voor voorbijgangers die op zoek zijn naar een luisterend oor en biedt activiteiten aan voor zowel passanten als vaste bezoekers. Het bestuur stelt kosteloos ruimte ter beschikking voor het SJS. De opzet hiervan is hetzelfde als die in Barneveld, maar minder frequent: eens per twee weken in plaats van elke week.

De proef kost de gemeente Barneveld 15.000 euro. Iets meer dan de helft daarvan wordt betaald met het geld dat is overgebleven bij de minima-cadeaukaartactie van januari 2021, waarbij alle huishoudens in de gemeente Barneveld met een minimuminkomen een cadeaukaart ter waarde van 15 tot 45 euro kregen. In september volgend jaar wordt bekeken of het Voorthuizense steunpunt voorziet in een behoefte en wordt ook bepaald of het een blijvertje is.

Jannes Bijlsma