Fanfareorkest Cresendo Voorthuizen in Surhuisterveen met De Bunckmansage.
Fanfareorkest Cresendo Voorthuizen in Surhuisterveen met De Bunckmansage. Eigen foto

Crescendo Voorthuizen wint in Friesland met ‘Bunckmansage’

14 november 2022 om 11:16 Muziek

VOORTHUIZEN Het fanfareorkest van Crescendo Voorthuizen is zaterdag met ‘De Bunckmansage’ tot winnaar uitgeroepen in de B-klasse van het Survento Fanfare Festival in Surhuisterveen (Friesland).

,,Dit is een entertainmentfestival, waar het orkest naast de muzikale prestatie ook werd beoordeeld op haar entertainmentgehalte’’, meldt een woordvoerster. ,,Het orkest, onder leiding van dirigent Vincent Verhage, besloot het oude ‘dorpsverhaal van Voorthuizen’ te laten horen, maar dan in een nieuw, muzikaal jasje. ‘De Bunckmansage’ werd door dorpsdichter Brigitte Veltman herschreven en tijdens het optreden op spectaculaire wijze verteld door Anneke Doest. Het verhaal gaat over de reus ‘De Bunckman’ en een violist. Het fanfareorkest mengde haar muziek met vioolklanken van Milou Kaspers. ‘Het was een ontzettend leuke ervaring om naast (blad)muziek ook met entertainment en presentatie bezig te zijn. Je merkt echt dat het elkaar aanvult en zorgt voor het totaalplaatje’, aldus één van de fanfareleden.’’ 

,,Een mooi verhaal werd vertolkt door een fijn orkest’’, aldus de jury, die de fanfare aanspoorde dit verhaal vaker uit te voeren. De vereniging is van plan dit advies op te volgen en het muzikale dorpsverhaal ook in Voorthuizen uit te voeren. Het eerstvolgende optreden van muziekvereniging Crescendo is ‘A Christmas Celebration’ op zaterdag 10 december in ontmoetingscentrum De Eng in Voorthuizen.