Extra geld voor gemeenten die vrijwillig honderd asielzoekers opnemen

9 november 2022 om 11:24

DEN HAAG (ANP) Gemeenten die vrijwillig vijf jaar minimaal honderd asielzoekers opnemen krijgen een extra beloning van het kabinet. Dat geld is vrij besteedbaar en komt bovenop het geld dat zij krijgen voor de opvang. Dat is een van de voorstellen in de nieuwe spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

"Het heeft te lang geduurd", erkent Van der Burg, die drie deadlines voor de publicatie van de wet heeft gemist. Het gaat hoogstwaarschijnlijk ook niet lukken om de wet in januari in te laten gaan, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Hij verwacht dat de wet in februari van kracht wordt.


Waterschapsbelasting stijgt fors, vooral door hogere energieprijs

DEN HAAG (ANP) De waterschapsbelasting voor gezinnen met een eigen woning gaat volgend jaar met gemiddeld 30 euro omhoog. Dat verwacht de Unie van Waterschappen na een inventarisatie onder de 21 waterschappen. De waterschapsbelastingen stijgen volgens de Unie sterker dan de afgelopen jaren. Vorig jaar bedroeg de stijging voor gezinnen met een eigen woning nog 9 euro.

Volgens de Unie wordt de verhoging veroorzaakt door investeringen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en de stijgende prijzen. "Waterschappen kregen in 2022 net zoals iedereen in Nederland te maken met grote prijsstijgingen. Met name de sterk gestegen energiekosten hakken er bij veel waterschappen behoorlijk in. Bij sommige waterschappen zijn de belastingontvangsten dit jaar onvoldoende om alle kosten te dekken", aldus bestuurslid van de Unie van Waterschappen Vincent Lokin.


Aanleg nieuwe natuur gaat niet snel genoeg

UTRECHT (ANP) De aanleg van nieuwe natuur in Nederland gaat niet snel genoeg. Oorzaken daarvoor zijn een gebrek aan beschikbare menskracht, gestegen grondprijzen en de toename van ruimtelijke vraagstukken, zoals het stikstofbeleid. Rijk en provincies gaan de inspanningen versnellen om het doel, ruim 80.000 hectare nieuwe natuur in 2027, te halen. Dat melden de provincies en het ministerie van Natuur en Stikstof in de voortgangsrapportage over 2021.

In 2013 sloten Rijk en provincies een Natuurpact om de biodiversiteit in Nederland te herstellen en meer mensen te betrekken bij het belang van natuur. In de eerste jaren ging het goed, maar er is flinke vertraging opgetreden. Het herstel van het aantal vogels en het herstel van het aantal vogelsoorten blijven onvoldoende. Dat geldt ook voor het herstel van wilde planten en dieren en de landschapstypes waarin zij voorkomen. De toestand van alle soorten en ecosystemen in Nederland is stabiel of iets afgenomen, staat in de rapportage.

Het kabinet maakt 3 miljard euro vrij om te investeren in natuurherstel en -ontwikkeling, vooral in stikstofgevoelige gebieden.