Archieffoto van een eerdere gebedsbijeenkomst in de Domkerk in Utrecht.
Archieffoto van een eerdere gebedsbijeenkomst in de Domkerk in Utrecht. ANP / Sem van der Wal

Herdenking voor gastarbeiders Qatar

9 november 2022 om 10:49

'Het WK kan niet van start gaan zonder stil te staan bij hen'

UTRECHT (ANP) In de Domkerk in Utrecht wordt op 20 november, enkele uren voor de openingsceremonie van het WK in Qatar, een herdenkingsdienst gehouden voor de arbeiders die omkwamen bij de bouw van de WK-stadions. Dat meldt interkerkelijke organisatie Micha Nederland, dat de dienst samen met MissieNederland, Living Image, PopUpWerk en Tearfund organiseert.


De organisatoren geven aan dat in Qatar vele gastarbeiders gedwongen en uitgebuit zijn om de WK-stadions en andere WK-faciliteiten mogelijk te maken. De Britse krant The Guardian meldde eerder dat sinds de toewijzing van het WK aan Qatar in het land zeker 6500 arbeidsmigranten door verschillende oorzaken zijn omgekomen. Qatar kreeg het WK in 2010 toegewezen. Volgens The Guardian zijn waarschijnlijk veel doden gerelateerd aan het bouwprogramma voor het WK voetbal. "Het WK kan niet van start gaan zonder stil te staan bij deze mensen", vinden de organisatoren van de herdenkingsdienst.

Directeur van Micha Nederland Harmen Niemeijer zegt met de dienst de uitgebuite mensen een gezicht te willen geven en uit de anonimiteit te willen halen. "De afgelopen weken ging het publieke debat doorgaans over de kabinetsafvaardiging die al dan niet naar het WK zou gaan. Het gesprek werd hierdoor heel politiek. Met deze herdenkingsdienst willen wij juist stilstaan bij de mensen om wie het gaat."

Tijdens de dienst leveren verschillende christenen en christelijke initiatieven een bijdrage, onder wie Pearl Jozefzoon.