De Democraat Mark Kelly staat in Arizona ver voor op zijn rivaal Blake Masters.
De Democraat Mark Kelly staat in Arizona ver voor op zijn rivaal Blake Masters. EPA/Etienne Laurent

VS: nog vier staten onbeslist

9 november 2022 om 11:44

Nek-aan-nek race verkiezingen

WASHINGTON (ANP) Waar de Republikeinen de meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden lijken over te nemen, is dat voor de Senaat nog niet duidelijk. Volgens CNN is het in vier staten nog spannend of een Democraat of een Republikein verkozen zal worden in de tussentijdse verkiezingen. De Republikeinen moeten in drie van de vier staten winnen als ze de controle over de Senaat willen krijgen.


Het tellen van de stemmen is in volle gang, maar er komen wel tussenstanden door. In Wisconsin staat de Republikeinse kandidaat Ron Johnson voor met 50,6 procent tegenover 49,2 procent voor de Democraat Mandela Barnes. In Nevada liggen de Democraat Catherine Cortez Masto en de Republikein Adam Laxalt erg dicht bij elkaar, het scheelt slechts 0,1 procentpunt in het voordeel van Laxalt.

De Democraat Mark Kelly staat in Arizona ver voor op zijn rivaal Blake Masters, met 56,3 procent tegenover 41,4 procent. Toch durven de analisten van CNN nog niet te zeggen of Kelly ook definitief heeft gewonnen. Joe Biden had bij de presidentsverkiezingen van 2020 net zo'n grote voorsprong na het tellen van de eerste stemmen, maar in de dagen daarna kwam Donald Trump steeds dichterbij. Het lag uiteindelijk behoorlijk dicht bij elkaar, maar Biden won de staat.

In Georgia liggen de twee kandidaten dusdanig dicht bij elkaar dat het zelfs mogelijk is dat er geen winnaar komt. Als geen van beiden de grens van 50 procent haalt, volgt volgens de regels van de staat een nieuwe stemronde op 6 december. De Democraat Raphael Warnock staat nipt voor op de Republikein Herschel Walker, maar momenteel hebben beiden die grens nog niet gehaald.

Als de Republikeinen twee van de vier staten winnen en de Democraten de andere twee, hebben beide partijen vijftig zetels in de Senaat. In dat geval geeft de stem van de vicepresident de doorslag en behouden de Democraten dus de meerderheid.


Bij de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen stonden in veel staten ook referenda op het stembiljet, onder meer over abortus en stemrechten. De Amerikanen lijken bij die thema's net zo verdeeld te stemmen als bij de landelijke verkiezingen.

Sinds Donald Trump de rechtmatigheid van de presidentsverkiezingen in 2020 in twijfel trok, staat dat onderwerp hoog op de agenda in veel staten. In sommige staten konden burgers kiezen voor strengere wetten om het kiesproces te beschermen, in andere staten ging het juist om het vereenvoudigen van het stemproces, zodat iedereen zijn of haar stem kan uitbrengen.

Ohio stemde bijvoorbeeld tegen het recht voor buitenlanders die permanent in de staat wonen om te mogen stemmen bij lokale verkiezingen en in Nebraska willen de burgers dat iedereen zich met een foto moet identificeren voordat die mag stemmen. In Michigan en Connecticut moet het juist makkelijker worden om te stemmen, door bepaalde stembureaus al dagen eerder te openen.

Op het gebied van abortus stemden California, Michigan en Vermont voor het opnemen van abortusrechten in de grondwet van de staat. Dat is een belangrijke opsteker voor mensen die zich daar hard voor maken.