Hilversum

9 november 2022 om 09:25

Voormalig TROS-presentator Hein van Nievelt (80) overleden

(ANP) Oud-TROS-presentator Hein van Nievelt is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden. Ingewijden bij AVROTROS hebben dinsdag een bericht van Spreekbuis.nl daarover bevestigd.

Van Nievelt was in de jaren zeventig en tachtig een van de coryfeeën van de TROS. Hij begon zijn carrière als radiomaker bij de Wereldomroep, maar stapte daarna over naar "de grootste familie van Nederland", zoals de TROS zich in die tijd profileerde.

In eerste instantie werkte Van Nievelt mee aan radioprogramma's als TROS Aktua-Radio en TROS Sport, waar hij onder meer zijn liefde voor de rallysport etaleerde. De omroepbazen vermoedden echter dat hij ook talent had voor televisie.

Van Nievelt begon als omroeper, maar werd daarna het gezicht van het populaire consumentenprogramma Kieskeurig. Hij bleef tot 1993 presentator van de show. Ook maakte hij reportages voor TROS Aktua-TV, vaak over autogerelateerde onderwerpen, en werkte hij als redacteur en regisseur bij actualiteitenprogramma 2Vandaag.


Breda

30 miljoen illegale sigaretten in loods

(ANP) In een loods op industrieterrein Hazeldonk, aan de grens met België, hebben rechercheurs vorige week ongeveer 30 miljoen sigaretten gevonden. In de haven van Antwerpen werd een even grote lading in beslag genomen. Alle sigaretten zijn vernietigd. Vijf mensen zijn gearresteerd, meldt de FIOD, de recherche van de Belastingdienst.

Drie verdachten komen uit Nederland. Ze zijn 58, 37 en 25 jaar oud en wonen in Breda en Den Haag. De twee andere verdachten komen uit België. Alle vijf mensen zijn inmiddels weer vrij, maar blijven verdacht.

Volgens de FIOD is het nog niet bekend in welk land de sigaretten moesten worden verkocht. Als dat Nederland was, zou de schatkist door de smokkel ongeveer 14,6 miljoen euro aan accijnzen zijn misgelopen. Het onderzoek werd uitgevoerd met de douanes in Groot-Brittannië en België.


Geldrop

Highland Games, waarbij man om het leven kwam, had geen vergunning

(ANP) De organisatie van de Highland Games in Geldrop, waar op 7 augustus een man om het leven kwam, had geen vergunning voor het evenement aangevraagd. Dat blijkt uit een dinsdag door de gemeente Geldrop-Mierlo gepresenteerd onderzoek door het COT, het lnstituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. De gemeente had om dat onderzoek gevraagd. 

Tijdens de spelen wordt een zware kogel met een stok weggeslingerd. Daarbij werd op die fatale zondag een 65-jarige man geraakt door een verdwaalde bal, waardoor hij om het leven kwam. De bal raakte het slachtoffer buiten het terrein van de Highland Games. De inwoner van Geldrop-Mierlo liep toevallig langs.