Expositie belicht voor- en nadelen van plastic

9 november 2022 om 09:13

AMSTERDAM (ANP) Het is misschien niet direct het meest voor de hand liggende museum voor een expositie over plastic, erkent inhoudelijk directeur Wayne Modest van het Tropenmuseum in Amsterdam. Maar de culturele instelling wil zijn verantwoordelijkheid nemen in de klimaatproblematiek. "We kunnen niet buiten het probleem blijven staan. Elk instituut moet deel uitmaken van de oplossing", zei hij tijdens de preview van de tentoonstelling Plastic Crush, die zaterdag open ging voor publiek.


De expositie laat onder meer zien hoe mensen overal ter wereld samenleven met plastic, aan de hand van objecten uit de collectie, bekende plastic iconen zoals de waterfles en stoel maar ook nieuwe kunst die alternatieven biedt. Zo wordt verteld hoe plastic ooit is ontstaan, als alternatief voor ivoor, en hoe het is uitgegroeid tot een succesvol materiaal dat niet meer weg te denken is uit ons leven. "Bijna een wondermateriaal", zegt tentoonstellingsmaker Marieke Meijer. "Maar we zitten er ook mee, gezien de schade die het toebrengt aan de wereld en onze levens." Het museum besteedt dan ook aandacht aan alternatieven.


Met de naam Plastic Crush vergelijkt Meijer het gebruik van plastic met een verliefdheid. "Eerst is het fantastisch, dan ga je samenleven en aan het eind kan de relatie toxisch worden en wil je ervan af. Maar dat is lastig." In de tentoonstelling komen dan ook de voordelen van plastic voorbij, zo werd het leven er makkelijker door, maar ook de nadelen zoals de impact wereldwijd.