Ancona

9 november 2022 om 10:36

Aardbeving met een kracht van 5.7 voor Italiaanse kust

(ANP/AFP) Voor de oostkust van Italiƫ heeft woensdagochtend een aardbeving met een kracht van 5.7 plaatsgevonden. De beving was vooral voelbaar in de centrale kustregio Marche, maar werd volgens Italiaanse media ook waargenomen in onder meer Rome, Florence en Bologna.

De beving in de Adriatische Zee was op een diepte van 8 kilometer, meldt het Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulkanologie van Italiƫ. Deze heeft voor zover bekend niet geleid tot slachtoffers. Er is wel sprake van schade. In meerdere huizen zouden scheuren zijn ontstaan.

Het kantoor van Premier Giorgia Meloni meldt dat de regeringsleider "voortdurend contact" heeft met relevante autoriteiten en de bestuurders in Marche. In de kustregio renden inwoners uit paniek hun huizen uit toen ze de aardbeving voelden. De scholen zijn er uit voorzorg gesloten en in de buurt van de stad Ancona is het treinverkeer stilgelegd.


Rome

Italianen ontdekken unieke bronzen beelden uit de antieke oudheid

(ANP/AFP) Italiaanse archeologen hebben een buitengewone ontdekking bekendgemaakt van meer dan twintig bronzen beelden uit de antieke oudheid, ruim 2000 jaar geleden. 

Ze zijn bijna perfect bewaard gebleven in de modder van warmwaterbronnen in Toscane. Volgens de Italianen gaat het om de belangrijkste Italiaanse archeologische vondst sinds 1972, toen bij Riace in het zuiden twee Griekse bronzen beelden van krijgers uit de vijfde eeuw voor Christus werden opgedoken.

De beelden uit Toscane stellen goden voor, zoals Apollo en Hygieia. Ze werden vereerd in een heiligdom in San Casciano dei Bagni, dat werd gesticht door de Etrusken en vervolgens uitgebreid onder de Romeinen. Behalve de beelden werden ook offers en ongeveer 5000 gouden, zilveren en bronzen munten aangetroffen tijdens de opgravingen op de plek.