begraafplaats Diepenbosch Voorthuizen
begraafplaats Diepenbosch Voorthuizen foto van 't Land

Keuzes rond het afscheid van een dierbare

9 november 2022 om 07:48

Thema-avond in Voorthuizen

VOORTHUIZEN De Gereformeerde Kerk en de Ichthuskerk in Voorthuizen houden woensdag 16 november om 20.00 uur een gezamenlijke avond rond keuzes die nabestaanden hebben te maken nadat hun dierbare is overleden. 


Een predikant en een uitvaartbegeleidster leiden het thema in. Na de pauze is er gelegenheid door te praten en vragen te stellen.

De avond is een vervolg op een eerdere avond van de commissie vorming en toerusting van de beide kerkgemeenschappen. Toen stonden keuzes centraal die gemaakt moeten worden als iemand zeer ernstig ziek is. Op deze tweede avond staan vragen centraal die kunnen opkomen, zodra nabestaanden hun dierbare hebben verloren. Overigens staat de avond verder op zichzelf, iedereen is welkom, ook als voor degenen die de eerste avond niet hebben bijgewoond.  


BEGRAVEN OF CREMEREN? Ds. Arjan Berensen, predikant van de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen, zal spreken over geloofskeuzes die gemaakt kunnen worden rond het afscheid van een dierbare. Wat is, bijvoorbeeld, het verschil tussen een ‘dienst van Woord en gebed’ en een ‘dankdienst’? En hoe kan er gedacht worden over ‘begraven of cremeren?’ En wat is de rol van de predikant in de dagen voor de uitvaartdienst? Vervolgens zal Alberta Vink, uitvaartbegeleidster en lid van de commissie Vorming en Toerusting van de Gereformeerde Kerk, ingaan op keuzes die opkomen in de week na het overlijden. 


VRAGEN De twee inleidingen samen duren zo’n veertig minuten, vervolgens is er koffie, en wordt er zo’n dertig minuten verder gesproken rondom vragen naar aanleiding van de inleidingen. De avond start om 20.00 uur, vanaf 19.40 uur staat de koffie klaar. Er zijn geen kosten aan de avond verbonden. De avond vindt plaats in één van de zalen achter de Gereformeerde Kerk te Voorthuizen (ingang Koninginnelaan, achter de kerk).