Ayoub Bourass (tweede van links) wordt geflankeerd door zijn staf met links Anass Aaras, Said Akachar en Geronimo de Groot.
Ayoub Bourass (tweede van links) wordt geflankeerd door zijn staf met links Anass Aaras, Said Akachar en Geronimo de Groot. Souhail Tagmount

Ayoub uit Barneveld Nederlands kampioen kickboksen. ‘Mijn vechtershart kwam al gauw naar boven’

9 november 2022 om 08:32 Vechtsporten

BARNEVELD Zijn voorbereiding op de dag zelf was korter dan kort, het resultaat toch groter dan groot. Ayoub Bourass is de nieuwe Nederlands kampioen kickboksen. In Amsterdam was hij op punten te sterk voor zijn tegenstander. De 18-jarige Barnevelder is vooral trots. Tegelijk kijkt hij alweer vooruit. ,,Op 19 november moet ik er alweer staan, in Groningen.”

Bourass kwam zaterdag in Amsterdam uit voor een grote bond, zo zegt hij, Enfusion. ,,Het was een losse wedstrijd voor deze nationale titel en tegelijk de grootste wedstrijd van het jaar. Ik kan dus zeggen dat ik afgelopen weekend mijn mooiste titel van 2022 heb behaald, een lekker gevoel natuurlijk.” 

VREEMD De wedstrijd zelf ging goed tegen Bilal Hamdoud, de voorbereiding op de dag zelf verliep op zijn zachtst gezegd wat vreemd. ,,Ja man, de communicatie was niet top, zo eerlijk moet en wil ik wel zijn. Ik kwam er in de middag aan met het idee om daar in de avond te gaan vechten. Maar toen ik aankwam in de sporthal, bleek dat ik maar tien minuten had om me om te kleden en dat ik direct moest knokken.” De Barnevelder bleek de knop echter al gauw om te kunnen zetten. ,,Dat was lastig maar ook gewoon een plicht voor me. Ik zette de boel om en mijn vechtershart kwam al gauw naar boven.” 

Alhoewel de Barnevelder met Marokkaanse ‘roots’ dit jaar al meerdere titels binnensleepte, overheerst de schoonheid van de nationale titel. Ook al was dit niet op knock-out. ,,Dat doe je natuurlijk het liefst, maar op punten winnen heeft ook wel wat hoor. Ik antwoordde zijn ‘kicks’ met nóg meer ‘kicks’ en dat leverde gelukkig de winst op.” Van te voren had hij wel gehoord dat zijn tegenstander een sterke was, maar onder de indruk raakte Bourass niet. ,,Ik kijk in de ring altijd wel hoe diegene vecht. En zaterdag bleek ik gewoon sterker, ook tactisch. Prachtig was ook dat het evenement samenviel met wedstrijden uit de Glory-klasse (daar waar ook iconen als Badr Hari en Rico Verhoeven in uitkomen, JJ) en dat ik na mijn eigen wedstrijd ook genoeg partijen van andere vechters kon zien.”

LES De nieuwbakken Nederlands kampioen geeft ook les in zijn sport. ,,Dat is prachtig om te doen, die kinderen kijken soms helemaal tegen je op en dat is schitterend. Dit doe ik op de sportschool - Fight Team in Amersfoort - waar ik zelf ook train én op scholen. Heel leuk allemaal.”

Bourass begon al vlot met vechtsporten, maar startte zijn sportieve ‘loopbaan’ op het voetbalveld, zo zei hij drie jaar geleden al in een interview aan de Barneveldse Krant. ,,Ja, dat vond ik ook heel leuk om te doen, ik speelde bij VVB al vanaf mijn vierde. Maar op een gegeven moment kwam ik via mijn vader Mohamed in aanraking met het vechten en dat gaf mij echt een kick, ik ging kickboksen. Wennen was het in het begin wel hoor.”

Wat staat er verder nog op de rol? ,,Op 19 november heb ik alweer een nieuwe wedstrijd, in Groningen. Eerst wil ik mijn schenen wat rust geven. Ik heb namelijk wel veel ‘lowkicks’ gegeven.” Is dat zijn voornaamste kwaliteit? ,,Niet per se hoor, ik durf mezelf wel allround te noemen. Ik wil dus ook op alle vlakken sterker en beter worden.”

Jurre Jochemsen