Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz.
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz. ANP/Bart Maat

Regeling voor kleinere 'vissen'

4 november 2022 om 21:06

In strijd tegen criminelen

DEN HAAG (ANP) In de strijd tegen de georganiseerde misdaad wil justitieminister Dilan Yesilgöz de kroongetuigenregeling uitbreiden naar wat ze noemt "kleinere vissen". 


De huidige regeling is bedoeld voor zware criminelen die een lange gevangenisstraf te wachten staat. Voor hen is dit interessant omdat ze als kroongetuige fors minder straf kunnen krijgen. De minister wil nu ook een kroongetuigenregeling voor criminelen die een maximale gevangenisstraf van zes jaar boven het hoofd hangt. Voor hen kan de celstraf voor meer dan de helft of helemaal worden geschrapt, is het plan van de minister.

De inzet van kroongetuigen draagt volgens Yesilgöz al jaren bij aan de vervolging van zware criminelen. "Door middel van de verklaringen van getuigen die zelf betrokken zijn geweest bij een crimineel netwerk kan immers informatie worden verkregen van binnenuit: over de sleutelspelers, hun liquidatieopdrachten en over andere ernstige criminele activiteiten", schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet echter "onbenut potentieel" in getuigen die van minder ernstige strafbare feiten worden verdacht, zegt Yesilgöz in haar brief. Daarbij kan worden gedacht aan boekhouders, notarissen of havenmedewerkers; zogeheten facilitators. Maar het kan ook gaan om mensen die een relatief kleine rol spelen in een crimineel netwerk, zoals degenen die auto's stelen die door anderen worden gebruikt voor het plegen van ernstige strafbare feiten. Hun informatie van 'binnenuit' kan bijdragen aan het oprollen en aanpakken van criminele netwerken.

Voor kleinere criminelen weegt halvering van de celstraf, zoals de regeling bij zware criminelen betreft, echter niet op tegen de risico's en nadelen die kleven aan het afgeven van verklaringen over andere criminelen. De minister wil dat zij een grotere strafvermindering dan die 50 procent krijgen, tot aan het volledig schrappen van de celstraf. Wel kan de officier van justitie een lange proeftijd eisen, voor de duur van de onvoorwaardelijke gevangenisstraf die hij oorspronkelijk van plan was te eisen. "Op die manier is er een stok achter de deur om, wanneer de kroongetuige gedurende de proeftijd toch (weer) strafbare feiten zou plegen, de gemaakte afspraken te laten vervallen en de gevangenisstraf alsnog ten uitvoer te leggen."