Cherson

4 november 2022 om 18:39

Toch geen avondklok in Cherson 'om stad         te verdedigen'

(ANP/AFP) In de door Rusland bezette Oekraïense stad Cherson komt toch geen avondklok. De bezettingsmacht verving een verklaring op sociale media waarin de spertijd werd aangekondigd, maar gaf geen nadere uitleg.

Enkele minuten eerder had de door Rusland aangestelde plaatsvervangend gouverneur van Cherson gezegd dat een avondklok van 24 uur is ingevoerd "zodat we onze stad kunnen verdedigen" nu de Oekraïense troepen oprukken. Hij herhaalde de oproep aan burgers om Cherson te verlaten. Hij waarschuwde dat er veel Oekraïense voertuigen zijn gesignaleerd in delen van de frontlinie en dat een aanval mogelijk was.

De Oekraïense strijdkrachten zijn bezig met een tegenoffensief in de door Moskou bezette zuidelijke regio Cherson en de gelijknamige stad.


Cuninico

Peruanen houden toeristen vast uit protest over olielek

(ANP/DPA) Een groep Peruanen houdt in het Peruaanse Amazonegebied tientallen toeristen vast op een schip uit protest tegen een olielek. De actievoerders verwijten de regering niets te doen tegen de milieuvervuiling.

De inwoners van het gebied gijzelen ongeveer zeventig vakantiegangers uit binnen- en buitenland op de Maranon-rivier. Het gaat onder anderen om Amerikanen, Spanjaarden, Fransen, Britten en Zwitsers. Iedereen zou het goed maken.


DWANG Door de gijzeling willen de dorpelingen de regering dwingen iets te doen aan het olielek uit een pijpleiding van het energiebedrijf Petroperu. Ze eisen onder meer dat de noodtoestand wordt uitgeroepen.

Petroperu beweert dat de pijpleiding keer op keer opzettelijk wordt beschadigd. Sinds december vorig jaar zijn er meer dan vijftig schadegevallen geregistreerd. Het bedrijf zegt de vervuiling op te ruimen en de bewoners van drinkwater en voedsel te voorzien.


Washington 

Megajackpot in Amerikaanse loterij bereikt recordhoogte

(ANP) De jackpot in de Amerikaanse loterij Powerball heeft vrijdag een hoogte van naar schatting 1,6 miljard dollar (omgerekend ruim 1,6 miljard euro) bereikt, melden Amerikaanse media. De hoofdprijs in een Amerikaanse loterij is nog nooit zo hoog geweest.

De eerstvolgende trekking vindt zaterdagavond plaats. Het is de veertigste trekking van de Powerball sinds de hoofdprijs op 3 augustus voor het laatst viel. 

Als de hoofdprijs zaterdag opnieuw niet valt, wordt het record van het aantal trekkingen zonder grote winnaar op rij geëvenaard, zegt Powerball.

Tot nu toe was de grootste lottowinst ooit in de Verenigde Staten, 1,58 miljard dollar. Deze prijs werd in 2016 uitgekeerd door Powerball, maar toen moesten drie winnaars de hoofdprijs delen.