Parijs

4 november 2022 om 20:13

Frans parlementslid geschorst na roepen 'keer terug                 naar Afrika'

(ANP/RTR/AFP) Het Franse parlement heeft ingestemd met de schorsing voor vijftien dagen van de uiterst rechtse politicus Grégoire de Fournas. Een debat in de Nationale Vergadering werd donderdag stilgelegd nadat het parlementslid zijn zwarte collega Carlos Martens Bilongo "laat ze terugkeren naar Afrika" toeriep. Dat deed hij tijdens een betoog van Bilongo waarin hij kritiek uitte op het Franse immigratiebeleid. De uitspraak leidde tot grote verontwaardiging in het parlement.

De Fournas, lid van de partij van de zeer rechtse Marine Le Pen, mag vijftien dagen lang niet aanwezig zijn tijdens vergaderingen en debatten. Ook wordt de financiële compensatie die hij als parlementslid ontvangt de komende twee maanden gehalveerd.

Er is inmiddels een onderzoek gestart naar de uitspraak van De Fournas. Zelf ontkent hij dat hij zich met zijn uitspraak rechtstreeks tot Bilongo richtte. Het voornaamwoord "hem" en meervoudige "ze" klinken in de Franse taal vrijwel hetzelfde. Volgens De Fournas sloeg zijn opmerking dan ook op migranten die per boot naar Europa vluchten, zij moeten volgens hem terugkeren naar het Afrikaanse continent. Le Pen liet in een reactie op Twitter weten achter haar partijgenoot te staan.


Madrid

Spaanse tiener doet zich voor als arts en behandelt patiënt

(ANP/DPA) Een 17-jarige jongen in Spanje heeft zich voorgedaan als arts en zeker twee patiënten behandeld. De verdachte is nu vrijgelaten in afwachting van zijn proces. De jongeman is de zoon van de directrice van een bejaardentehuis in Colmenarejo, zo'n 35 kilometer ten noordwesten van de Spaanse hoofdstad Madrid. Hij trok gewoon een doktersjas aan en misleidde onder meer ambulancechauffeurs die naar het tehuis kwamen.